DOVOLENÁ 19.8.2024

Jak kvalitní krmivo zvolit | MUJPES.CZ


Kompletní granulovaná krmiva. Jednoduchý způsob podávání i přenesení odpovědnosti za kvalitu stravy svého psa na stranu výrobce. Oblíbená, používáná... se z hlediska trhu a druhu koncového zákazníka (majitele zvířete), který je nakupuje, dají v podstatě rozdělit do několika skupin.

Pokud budeme brát v úvahu cenové hledisko a ekonomiku domácnosti a budeme se snažit udržet náklady na chov psa v nižších cenových hladinách a začneme u těch nejlevnějších, mluvíme o tzv. standardní nebo ekonomické řadě krmiv.

- standardní řada (ekonomická řada) kompletních granulovaných krmiv je určena pro širokou veřejnost, která má zájem psa nakrmit levně a nemá na výrobek příliš vysoké nároky. Většinou se požadavek ze strany zákazníka týká dobrého příjmu bez snížení chutnosti a tvarované pevné konzistence výkalů, aby se po pejskovi dobře uklízelo :-)

Ze strany prodejců se v této kategorii krmiv můžeme často setkat o snahu "být levnější něž levný". Typickým příkladem jsou supermarketová krmiva v cenové relaci od 150 do 200Kč za 10kg pytel. Většinou ho lidé nakupují z důvodu ekonomického, protože na pejska tento měsíc už nevyšlo nebo to  jsou lidé  bez informací.

Nízká cena krmiva je zejména tvořena surovinami krmiva. Ta cena je opravdu něčím tvořena. Levná krmiva jsou vyráběna s převahou obilí, tedy škrobu. Bílkovina, která by byla stavebním kamenem pro tvorbu svaloviny, v tomto druhu krmiva nebývá příliš stravitelná. Bývá rostlinného původu a nebo je obsažena v nízkém množství. Pes dlouhodobě krmený touto kategorií krmiv bývá zakulacených tvarů a nemívá příliš vyvinutou svalovou hmotu. 

V kategorii levných krmiv se používají také konzervanty, které odpovídají cenové relaci krmiva. Levný konzervant nebývá příliš šetrný ke krmenému zvířeti. Čím delší záruka krmiva, tím bývá způsob konzervace silnější. Konzervanty v krmivu se chovají v organismu jako cizorodá látka. Některé z nich, např. konzervant skrytý pod značkou BHT, se považuje za potencionálně karcinogenní. 

V případě, že jste krátkodobě nuceni krmit touto kategorií krmiv, volte podle % bílkovin a % tuku s přihlédnutím ke zdroji bílkovin (ideálně volte krmivo s bílkovinou živočišnou, ne rostlinou). Nedejte na nápis "vyrobeno z čerstvého kuřecího masa" na přední straně obalu.  Zavazující informace pro výrobce jsou uvedeny v surovinovém složení a v analýze na zadní straně obalu (někdy na boku). Procento bílkovin alespoň 20 - 22%, tuk 8%. 

- premiová řada krmiv a superpremiová řada krmiv - výživově nespadají do jedné kategorie, ale přechod v řadě prémia do kategorie superprémia je spíše věcí osobního názoru.

Žádná zákonná norma nepředepisuje, jaké by mělo být a co by mělo obsahovat krmivo standardní na rozdíl od krmiva, které vnímáme jako špičku. Výrobci a dovozci krmiv nás jen tak naučili uvažovat:  nápis "superpremium" na obale krmiva značí kvalitu (opravdu?), krmivo bez tohoto nápisu je vnímáno jako podřadnější.  V praxi to tak ale vůbec nemusí být :-). Nastavení, jak máme které krmivo vnímat, je jen v našich hlavách. 

Veřejnou prezentaci rozdělení granulí do kategorie premia nebo superpremia raději přenechávám distributorům jednotlivých značek. Ze stejného důvodu touto nálepkou ani neoznačujeme krmiva zpracovaná v nabídce našeho e-shopu. 

Kategorie prémiových krmiv zahrnuje krmiva s rozdílnými zdroji živočišné bílkoviny, nebo monoproteinová krmiva, které obsahují jen jeden její zdroj. Zdrojem energie je obilná složka krmiva a/nebo tuk. Na trhu je také celá řada krmiv bez obilnin, tzv. grain-free řada krmiv.

V granulovaných krmivech této řady se již můžeme setkat s recepturami obohacené o další doplňky výživy, které pro psa ale nejsou nezbytné. 

Anorganické a hůře vstřebatelné zdroje minerálních látek jsou nahrazovány zdroji organickými, pro psa lépe využitelnými. Použité konzervanty se blíží konzervatům přírodního původu. K pomyslnému vrcholu výživy stoupají značky krmiv stupínek po stupínku použitím kvalitnějších, stravitelnějších a pro psa využitelnějších komponent a stávají se tzv. superpremiem. 

Zavadili jsme o doplňky výživy, které se přidávají do granulí a nejsou pro psa nezbytné. Nejsou nezbytné v pojetí výživy znamená, že se krmené zvíře bez nich obejde, přináší mu ale něco navíc. Z marketingového hlediska je to také "něco", co pomáhá značku prodávat.

Nejklasičtějším příkladem je Yucca, přídavek probiotika, oligosacharidy, fruktooligosacharidy, L - karnitin, látky podporující stav kloubů, zdroje antioxidantů, které zpomalují stárnutí organismu apod. U posuzování obdobných kompoment granulovaných krmiv se ale držme zpátky. Co se týká např. látek na podporu kloubů, většinou sice výrobce zmiňuje jejich obsah, ale ne již množství, tzn. že se v krmivu sice možná vyskytují, ale nemusí být v tak vysoké účinné koncentraci, aby nám vyřešila problém, který by - předpokládejme - řešit měly. Vstupní suroviny jsou také tepelně opracovány a jejich účinnost nemusí být shodná s jejich účinkem v syrovém stavu. Ne vždy tomu ale tak je. Někdy tepelná úprava vstupní suroviny naopak stravitelnost nebo účinnost komponentu zvyšuje. 

Shrnutí na závěr neboli co s tím vším....

Výběr dobrého krmiva není jednoduchý. Zkuste si vždy pročíst složení krmiva a zkuste si prohlédnout diskuze na internetu, co komu která značka krmiva provádí, když ji zkrmujte. I z dlouhodobého pohledu. Internetové diskuze doporučuji ale opět procházet s nadhledem a odstupem. Chválu a opěvné ódy na některou ze značek krmiv nemusí nutně na internetu vytvářet reální chovatelé. Jsou za to placeni lidé z agentur, které mají na starost marketing dané značky krmiva. 

Na www.mujpes.cz nalezente nabídku krmiv pro psy i pro kočičky zpracovanou bez nálepek: https://www.mujpes.cz/granulovana-krmiva-pro-psy-1222/.

Docela nám to dalo práci. Budeme rádi, když ji navštívíte. 

 

Ing. Yvona Rumpíková