Pes a dítě - Rozhodnout správně a neublížit | MUJPES.CZ

Je to již pět let co jsme si pořídili našeho čtyřnohého chlupáče. Byl to takový malý ale moc krásný kříženec. Matka Šarplaninský ovčák a otec Německý ovčák.

Vždycky žil pouze v bytě a může sdílet všechny místnosti. Vzhledem k původu má předpoklady pro žití i venku. Má své koberce a oblíbené místa kde odpočívá. Je samozřejmostí, že na sedačku a do postele nesmí. V noci spí u postele a skoro vždy je tam kde se nachází jiní členové smečky.

V mládí chodil na cvičák a nyní jsme začali chodit znovu pro osvěžení toho co již zapomenul. Výcvik byl a je zaměřen na základní poslušnost a nevšímavost ke psům - startování. Je to zlozvyk, který se velmi těžce odstraňuje. Příčiny mohou být v malém množství příležitostí hrát si se psy. Nebo také v dominanci, že on je nadřazený. V místě kde se nejvíc pohybuje má několik vyvolených na které je vysazený. S některými se dostal do křížku, ale vždy za situace že on byl na vodítku a s košem a protivník volně a někdy bez koše. Obranu jsme nikdy necvičili, protože si myslíme, že to má v krvi. Již třetí sezónu trénujeme canicross, ale je to spíš o tom, že se jdeme proběhnout. V canicrossu jsme absolvovali několik závodů. Skijöring máme tréninkově vyzkoušený taky a je to vždy moc super zážitek. Když už má trochu naběháno tak si ostatních psů moc nevšímá. Většinou podněty brzy zachytím a zamezím střetu.

Před sedmi měsíci nastala nová kapitola života naší smečky. Narodil se nám syn. Měli jsme obavu jak Baf přivítá nového člena. Přijetí proběhlo v přátelském duchu. Jakub byl napřed očichán a potom olízán od hlavy až k patě. Musím přiznat, že napětí při prvních kontaktech bylo obrovské. Další dny, týdny a měsíce probíhalo vše v pořádku, kdy se Baf o Jakuba nijak zvlášť nezajímal. Nyní však Jakub je živější a naopak ho zajímá Baf hlavně když se pohybuje v chodítku. Jednu sobotu nastala krušná situace, kdy Jakub natahoval ruku tak dlouho, až se Baf ohnal a ruka se na zlomek vteřiny ocitla v jeho tlamě. Naštěstí na ruce žádný kousanec ani škrábanec, akorát chvilkový šok brečícího Jakuba. Možno si to vysvětlit tak, že nadřazený jedinec dal najevo ať mladej neotravuje.

Za dobu soužití nás přivedl několikrát do nepříjemných situací, které jsme vyhodnotili po svém. Poprvé, když mu bylo něco přes rok provedl následující věc. Manželka měla na klíně bratrancovu dceru a on si přišel a zezadu ďoubnul do zad a přitom ještě štěkl. Vše se stalo v obyváku při rodinné návštěvě. Vyhodnotili jsme to jako projev žárlivosti a vynucování pozornosti. V jiném případě se mu zase nelíbilo když si kluk kamarádky mé ženy nabídl piškoty ze sáčku, z kterého dostával i on. Projevy byly podány formou štěkotu. Poslední nejzávažnější případ se stal letos v září. Parkovali jsme na louce v řadě aut. Byl na vodítku přivázaný za kulu auta, ale bohužel bez koše. Vedle parkoval kamarád, který měl sebou svého čtyřletého syna Lukáše. Ten si hrál, skotačil a pobíhal všude možně kolem. V jeden okamžik přišel manželce ukázat své autíčko na setrvačník jak jezdí. Baf si ho nevšímal a klidně ležel. Najednou se rozplakal náš syn. Žena ho vzala do náruče, přičemž Baf vystartoval po Lukášovi a přichytil ho za kalhoty. Bylo z toho povrchové kousnutí s modřinou. Ano udělali jsme chybu, že neměl koš, ale tuto reakci jsme vůbec nečekali. Dodneška jsme si přesně nezdůvodnili proč to udělal a kde jsme udělali chybu. Manželka se domnívá, že to byl výsledek předchozího večera, kdy kamarád se svojí ženou a Lukášem na chvíli přišli na návštěvu a já jsem odháněl Bafa z pokoje, aby neotravoval Lukáše.

Nyní bojujeme s tím jestli Bafa dát pryč a tím mu určitě ublížit anebo žít s přesvědčením, že se nic podobného nestane. Sbíráme rady, vše důkladně pozorujeme, hlídáme a snažíme se, aby nedošlo k nějakému střetu. V této situaci se dá říct dobrá rada nad zlato.