DOVOLENÁ 19.8.2024

Váš pes a jeho výživa | MUJPES.CZ

Pes žije s člověkem. Je odkázán na dotaci živin ze strany svého pána.

Pracovala jsem v prodeji výrobků pro psy. Navštěvovala jsem prodejny s nabídkou produktů a povídala si s prodávajícími. Sama jsem stála i za pultem jedné z těchto prodejen. Teď, po pár letech a několik tisícovek najetých kilometrů jsem si řekla, že to zkusím jinak. Došla jsem totiž k názoru, že valná většina lidí, která se zabývá okruhem této činnosti, dané problematice ne příliš rozumí a nabízené produkty na jejich prodejnách jsou spíše otázkou marže prodejce. Ona také živnost prodavače krmiv není živností vázanou na vzdělání, ale živností volnou. Není se tedy čemu divit. Hluboce skláním a omlouvám se všem výjimečným lidem a prodejnám , které jsem při svém putování po vlastech českých potkala a které jsou opakem. Díky za ně.

Tak. Stojí přede mnou pes a má hlad. První otázka, kterou bych si měla (měl) položit, když ho chci nakrmit je: jaký pes. Pes může být velký, malý, prcek, obr, chlupatý, nahatý, zdravý, nemocný, žravý, "frfňa", štěně, dospělý tulák, nebo dříč ve službě atd. Může mít rozdílné podmínky ustájení. Být venku a klepat se zimou, být venku a spát v boudě s vyhřívadlem, rozvalovat se na gauči a jen v přítomnosti pána (paničky ne ta na něj nedá dopustit) být vyhozen na chodbu, denně uběhnout 20km nebo střádat do zásoby tuky, protože dnes a taky včera a zítra to nebude jiné, na něj nemá živá duše čas.


Máme tedy před sebou zvíře, jehož potřeby jsou značně individuální. Podávaná strava (krmná dávka řečena jazykem odborným, dále jen KD) by měla být těmto potřebám uzpůsobena.. Krmnou dávku (KD)  sestavuje výrobce krmiv nebo sám majitel psa z několika komponentů, které poskytují zvířeti zdroj bílkovin, energie, minerálních látek a vitamínů.

Bílkovina - se sestává z menších částí nazývanými aminokyselinami. Organismus je potřebuje jako látky pro obnovu a rozvoj svalové hmoty, jsou částečně využitelné i jako zdroj energie.
Energie - v KD obsažená a využitelná budˇz tuků nebo uhlohydrátů nebo bílkovin je potřebná zejména pro pohybovou aktivitu, zahřátí nebo ochlazení zvířete, uplatňuje se také ve vnitřních procesech, které probíhají v organismu.
Minerální látky a vitamíny - jsou důležitou součástí mnoha sloučenin, které mají v organismu různou úlohu

Obvykle má KD trojí formu: klasickou, granulovanou nebo směs obojího. Ze zkušeností jsem daleka toho, abych řekla tento nebo onen způsob je správný. Vždy bych si přikláněla k názoru, že záleží na krmeném zvířeti.

Klasická forma KD se sestává z masa, vnitřností, sýru, vajec (živ.bílkoviny a tuku)…., příkrmu (rýže, těstoviny, vločky,zelenina, tvrdé pečivo), minerální a vitamínové složky. Z výhod takto sestavené dávky vzpomenu jen pár. Je prosta konzervantů, opracovává se za teplot, které neznehodnocují v ní obsažené složky a většinou není problém s jejím příjmem. Má to ale háček, její nevýhodou je nevyváženost obsahu (dávám do ní suroviny, které seženu), a občas mám psa pos….. až za ušima, když seženu sice levně, ale ne kvalitně (zmrzle směs vypadá moc hezky, ale po rozmrazení…vždyť to znáte).
Granulovaná krmná dávka, myslím tím dávka z kompletního granulovaného krmiva je pro chovatele podstatná velmi jednoduchou přípravou a garantovanou kompletností. Na trhu je celá řada různě kvalitních značek od výrobců od nás i ze zahraničí. Výrobci produkují své výrobky pod určitou "průmyslovou značkou" - pro zákazníka "jménem granulí" a v rámci jedné průmyslové značky obvykle existuje více druhů krmiv s bližší specifikací věkové kategorie psů, pro které je určeno.


Můžeme se tak setkat za "jménem granulí" se slovíčkem PUPPY, GROWTH, nebo JUNIOR - granule pro štěňata, někdy ještě bývají rozlišeny štěňata podle velikosti plemen, většinou jsou zvlášť speciálky pro plemena velká, HI-PERFORMANCE (ACTIVE, WORKING formula) bývá pro psy ve vysoké zátěži, pro březí a kojící feny (od 2.poloviny březosti) a pro psy - rekonvalescenty, SENIOR (LITE, LIGHT) pro starší psy, psy se sklonem k nadváze a zvláštní kapitolou jsou speciální diety (hypoalergenní) pro psy alergické na některou složku jinak v ostatních krmivech běžně používanou. V distribuci veterinárních ordinací jsou ještě klinické diety, jejichž receptura řeší již vzniklý zdravotní problém.


Granule jsou ve své podstatě tvarovanou směsí obilovin, krmných masových mouček (příp.masa) s přídavky vitamínů a minerálních látek, zeleniny, doplňkových látek (yuccy, probiotikum, kloubní výživy), konzervantů a antioxidantů. Tyto složky jsou v krmivu v různém hmotnostním a druhovém zastoupení. Právě zastoupení těchto jednotlivých složek je určujícím faktorem kvality granulí.

Ing. Yvona Rumpíková