BRAZILSKÝ FILA (Fila Brasileiro) | MUJPES.CZ

Brazilský fila je plemeno prastaré, pravděpodobně je potomkem psů, dovezených do Brazílie portugalskými kolonisty. V dnešní době se již neví, která plemena to byla, možná, že španělský alan, španělský buldok, španělský mastin, předek Castra Laboreira, alenteiský Rafeiro, portugalský sabueso, Fila Terceiren a další. To je však jen nepodložený předpoklad. Většina kynologů se shoduje v tom, že na vývoji fily měla od 17.století konečný podíl tato plemena: staroanglický mastif(po něm fila získal základní barvy, robustnost, velkou hlavu, silný krk, odvahu a mohutné čelisti), staroanglický buldok (po něm zdědil sílu čelistí, agresivní povahu, vyšší zadní nohy, výbušnou rychlost a vytrvalost) a bloodhound (po němž fila získal vynikající čich a stopařskou náruživost, tvar hlavy, vrásky, visící pysky a dostatek volné kůže).


Kolonisté potřebovali velmi všestranného psa, který by zvládal: tvrdou práci honáckého psa, lov velké zvěře, neúplatného hlídače domácností a ochránce před útoky Indiánů. Později bylo zapotřebí psa, který by dokázal hlídat otroky a v případě jejich útěku je dokázal vystopovat a nějak vážně je nepoškodit, aby byli schopni dále pracovat na farmě. Toto plemeno bylo po staletí formováno drsným podnebím a prostředím brazilského venkova ve státech Minas Gerais a Pernambuco. Nebylo uměle vyšlechtěno tak jako většina nám známých plemen psů, prostě vzniklo. Funkční kvality byli vždy upřednostňovány před estetickými.


Ačkoliv je fila anatomicky velmi dobře stavěný, vzhled není to nejdůležitější, proč se většina majitelů rozhodla právě pro filu. Rozhodujícím kritériem je jeho vyjimečná povaha. Povahu fily tvoří tři hlavní složky: 1)charakter (způsob chování, schopnost vztahu, vyrovnanost, např: fila se chová neutrálně před hysterickým jokšírem, avšak fena je schopná bez ohledu na únavu a vyčerpání pronásledovat desítky kilometrů jaguára, který jí zabil štěňata), 2)temperament (způsob, jakým pes reaguje na vnější podnět. Zahrnuje srdnatost, nebojácnost, agresivitu, obranný instinkt, sebeobětování, ochranářské pudy… Např: při malé známce napadení svého pána fila okamžitě reaguje a jeho obrana je tím prudší a zuřivější, čím výraznější bylo napadení.), 3) nervový systém ( vlastnost nezávislá na vůli, která určuje a ovlivňuje chování. Např: fila klidně snáší pobyt na neznámém místě plném cizích lidí, psů a hluku, ačkoliv to jitří jeho nervy, pes ukazuje jistotu a sebedůvěru. Pokud se cizí osoba či pes přiblíží příliš blízko, fila to dá nekompromisně najevo-to již brání sebe a svého pána.)
Fila je typickým psem jednoho pána a nesnáší změnu majitele nebo psovoda. Vyjimečná povaha je i v mimořádné poddajnosti vůči pánovi a NIKDY se nesnaží získat vůdčí postavení, tak jak je to známé třeba u rotvajlerů.
Fila je velmi snadno cvičitelný a jednou naučený cvik si pamatuje velmi dlouho. Při výcviku je nutné brát v úvahu jeho velkou lásku a poddajnost. A brát s velkou rezervou doporučení cvičitelů třeba německých ovčáků, vzhledem k pověsti a velikosti psa se pak majitel dozvídá, že se hned z počátku musí dát najevo, kdo je tady pánem a to prostřednictvím drsného zacházení a tvrdých trestů. Filu majitel bít nikdy nesmí, má na to velmi jemnou psychiku a takové zacházení by ho zlomilo. Vše co je k výcviku nutné je láska, trpělivost, důslednost a piškoty. Poslušnost by neměla přesahovat 8minut denně a výcvik by měl být pestrý. Fila necvičí, že by ho to nějak bavilo (ani v tom nevidí smysl, vždy pracoval samostatně s minimem příkazů), ale aby udělal radost pánovi. Není rovněž žádný důvod, aby nezvládal všechny typy překážek na cvičácích, jen je dobré brát v úvahu věk psa, aby u mladých psů nedocházelo k poškození vazů.


Bohužel se u nás přes deset let neprováděl žádný test temperamentu a to určitý vliv na vývoj mělo a tak bohužel nemůžu říci, že by u nás byl nějaký jedinec typický, jak v exteriéru, tak v povaze. A to nemluvím o velkém vlivu křížení s německou dogou, neapolským mastinem a mastifem v Brazílii během sedmdesátých let.


Pro většinu zájemců je fila svou výkoností, silou a temperamentem značně předimenzován. Budoucí majitel fily by měl být klidný a vyrovnaný člověk, který filu chce, potřebuje a je schopný mu poskytnout dostatek času, prostoru a adekvátní práci. Minimální místo pro filu je rodinný domek se zahradou a ideální je rozlehlá lesní samota.


Filu by si neměl pořizovat nějaký cholerik či dokonce hysterik. Není vhodný pro: -absolutní kynology-začátečníky (to není podceňování), ale na druhou stranu ani pro několika násobné majitele NO, se kterými léta cvičili IPO (a podobné řády)- pro ty je zas velice obtížné pochopit jejich povahu.
-kdo nehodlá respektovat jeho unikátní povahu a bude se snažit ho předělat (třeba na hladícího psa pro návštěvy), absolutně se nehodí do paneláku, kdo si chce pořídit módní plemeno, není ani psem pro výstavy (fila je pracovní pes- výstavy by měli být jen doplněk)
-kdo hledá zuřivého psa pro zastrašování okolí nebo pro psí zápasy (pro tyto účely je fila úplně nevhodný)