Vánoční a silvestrovské povídání| MUJPES.CZ

Tiše a ochotně, purpura na okně voní, krásně voní… Malé děti se těší - nu, proč to neříci, jako malé, rodiče pobíhají po obchodech a shání nějaké dárky (jejda, tchýně – co pro tchýni?) a další členové rodiny vyhání na podzim nastěhované pavouky. Také perou, pečou, vaří, umývají – zkrátka nestíhají. Pejsek to pozoruje očima zvídavýma a říká si – co by z toho mohlo kápnout? Dárky jsou samozřejmostí – nový pelíšek, obojek, ten košíček jsi si paničko mohla odpustit:-(, nějaká ta dobrota, hračka – á, tahle je super!, nebo že by nové babiččiny bačkory?, hmm, taky nejsou k zahození, ale co k snědku, rodino, co, to by nebylo? Zvědavá očka a čumáček šmejdí a šmejdí až narazí na drobty z cukroví, poté na cukroví samotné, mamča přidala kousek vánočky, táta potají pár slaných tyček, plech z trouby vymazaný máslem – mňam, to je taky dobrota..:-)) A tak to pokračuje a pokračuje a najednou ejhle: pohár přetekl. Průjem, jejda honééém, někdo musí se mnou ale okamžitě ven. Nebo zácpa? Paničko tlačím, tlačím…tlačím a nic… nebo – jéje, promiňte, ale teď jsem se poblinkal – já nechtěl, určitě ne na ten nový peršan, ale už se stalo…. Ocásek mezi nohy a honem pod gauč. Tam mě nikdo nenajde.

Hele, jsem Tvůj pes, tak na mě dávej pozor. Rozumíš? Nemůžu za to, že všechno kolem mě voní a tak báječně chutná. Když nemám rozum já, musíš ho mít ty. Nedávej mě sladké, bude to ve mně kvasit a budu mít průjem. Nedávej mě slané, budu mít žízeň. Nedávej mě kosti, čokoládu – budu mít zácpu. Čokoláda mě může i zabít. Když si dám něco, co neumím trávit, buď to vyblinkám nebo to projde, ale ta první možnost je pravděpodobnější. Když si toho dám moc, i když to bude strašně dobré, dopadne to úplně stejně. Hlavně mě za to nedávej na zadek, prostě to ukliď. Jsem v tom nevinně. Tedy já, ne ty, ty za to můžeš. Dej mě den hladovku, jen vodu a zase se to zklidní. Potom mě krm dietně, po malých dávkách několikrát denně, ale s rozumem. A když by se to nezklidnilo, vem mě do náruče a zajdi k veteterináři. Pohotovostní příplatek je sice nářez, ale co by jsi pro mě neudělal…. Moc dík.

A pár řádků k Silvestru…

Psi vnímají zvuky mnohonásobně hlasitěji než lidé. Při nadměrných zvukových podnětech mohou změnit své chování. Strach z nadměrných zvuků může vést až k následujícím změnám: snaží se utéct, schovávají se pod nábytek, kňučí, vyjí, třesou se, jsou nervózní, někdy i agresivní, pomočí se, situace může vyvrcholit i útěkem z domova (kotce, dvora apod.).

Nahánění psa po obvodu města o Silvestrovské noci bývá v pravdě nezapomenutelný zážitek…. Tak na to myslete dopředu a nenechávejte ho v tom samotného.

Jak se chovat..

Pes by se v této situaci neměl chlácholit ani utěšovat, právě tímto jednáním psa utvrzujete v tom, že se jedná o skutečné nebezpečí na které je třeba reagovat. Jeho strach bude příště větší. Buďte vzorem. Chovejte se klidně, bez vzrušení. Můžete se jej mírně s podivem otázat, co to dělá, když se přece nic neděje. Klid z Vás se přenese i na psa.

Při panickém až maniakálním chování psa (např. okusování zdí) můžete zvážit podání léků na uklidnění zvířete, které Vám předepíše veterinární lékař. Léky se podávají do dutiny ústní a účinek nastupuje za 15-20 minut a trvá několik hodin. Je lepší podat léky na uklidnění včas. Podání léku v době největšího strachu nemusí být účinné. Na každé zvíře lék působí individuálně a o dávkování je třeba se poradit. Většina psů se výrazně zklidní, jsou ospalí a neteční k okolí, může nastoupit i vrávoravá chůze a úplná apatie Psa je nutno mít pod dozorem, co nejblíže podlaze, aby nespadl a před aplikací přípravku ho nekrmte. Humánní přípravky na zklidnění psů a koček se nedoporučují. Nelze stanovit optimální dávku pro daného jedince a mohou se stát návykovými. Při neodborném podání některých z humánních preparátů lze docílit i opačného efektu (např. zvýšení agresivity). Při výběru je vhodné určitě se poradit s veterinárním lékařem.

Tak jsou už opravdu tady? Vánoce?

Do granulí panička přilepšila lososovým olejem a dostal jsem také něco na regeneraci organismu a probiotikum na podporu trávení – hmm, to voní. Ta kostička také nevypadá špatně a co teprve to vepřové ouško a tady jsou sušené drš’tky – no paráda, to bude dobrota.

Pro gurmány na vařené stravě přikládáme recept:-) dušená makrela s těstovinami a kořenovou zeleninou: vykuchanou makrelu rozdělíme na menší části a dusíme na másle v malém množství vody. Dobře přikryjeme. Po 4 minutách obrátíme a znovu další 4 minuty dusíme. Uvaříme těstoviny a vařenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel..). Makrelu rozdělíme na drobnější kousky, odstraníme ostré kůstky a smísíme s těstovinou a zeleninou. Zalijeme zeleninovým výbarem. Bílkovinu můžeme doplnit přes den podávaným tvarohem, ochutit několika rozdrobenými piškoty. Strávník o hmotnosti 2kg: 40g dušené makrely, 25g těstovin, 10g zeleniny, přes den 20g měkkého tvarohu, 2-3 piškoty, strávník o hmotnosti 5kg 90g dušené makrely, 65g těstovin, 30g zeleniny, přes den 30g měkkého tvarohu, 2-3 piškoty, strávník o hmotnosti 10kg 150g dušené makrely, 140g těstovin, 40g zeleniny, přes den 50g měkkého tvarohu, 2-3 piškoty, strávník o hmotnosti 15kg 220g dušené makrely, 200g těstovin, 50g zeleniny, přes den 70g měkkého tvarohu, strávník o hmotnosti 20kg 280g dušené makrely, 270g těstovin, 60g zeleniny, přes den 100g měkkého tvarohu. Pro psy od 20 do 25kg přidáváme na 1kg živé hmotnosti 10g dušené makrely a 10g těstovin. Zelenina a tvaroh zůstávají. Hmotnost složek krmné dávky je uvedena ve vařeném stavu. Hmotnost masa se sníží vařením cca o 1/3, těstoviny svou hmotnost vařením ztrojnásobí.

Nedá mě to – můžete tu makrelu nahradit kapříkem?

Haf! Tak hezké svátky! Všem!

Pozn. řádky k Silvestru jsme konzultovali s paní MVDr. Jolanou Kaplanovou vycházeli jsme ze zdroje, který nám dala k dispozici.
Recept je převzat z Malé psí kuchařky pro dospělé psy malé, střední a o chlup větší (od 2 do 25kg), autor Jaroslav Weigel, rok vydání 1998.