Dobrý den. Náš čtyřnohý člen rodiny je fenka VOK, je jí 14 měsíců, výška 63, váha 29. Převážně je na granulích. Poslední dva pytle zn. K-9, nyní v půli pytle zn. EUKANUBA. Miluje ohlodávání kostí. Prosím vás o radu jak často a jaké kosti jí můžeme dávat? Vařené či syrové? Může mít časté ohlodávání kostí i negativní vliv na zuby? Kuřecí kosti zásadně nedáváme. Děkuji za radu.
S pozdravem Martina Š.
Dobrý den Martino,
kosti jsou přirozenou součástí jídelníčku psa. Tvoří tvrdou složku stravy, která má příznivý vliv na ústní hygienu a stav žvýkacích svalů. Vyhněte se ale vařeným kostem drůbežím (nejen kuře, ale také kachna, husa) a králičím, které se po rozkousání štěpí na ostré úlomky. Je ale rozdíl mezi kostí syrovou, která se neštěpí a kostí tepelné opracovanou, která tepelnou úpravou tvrdne a úlomky tvoří.
Z tohoto pohledu je lépe nabídnout kost syrovou.
Na trávení syrové kosti by měl být ale pes dopředu připraven úpravou krmné dávky. Ve střevě je třeba nejdříve aktivovat "jehlanový reflex", který při zkrmování granulovaného krmiva není příliš intenzivní. Jehlanový reflex je ochranou střeva proti ostrým kouskům potravy. Peristaltika zvláště v tenkém střevě funguje tak, že se svaly střeva kolem nebo nad cizím předmětem stahují a roztahují tak, aby ho obklopily a posunuly dále směrem dolů střevem tupým koncem vpřed. Tento mechanismus pomáhá chránit střevo před zablokováním nebo poškozením ostrými částmi potravy.
Pokud je pes na granulích, může také na zkrmování syrových kostí reagovat průjmem. Záleží na množství a poměru pozřeného morku.
Pokud se jedná jen o kost na okus, spíše pro zábavu a hru, bez jejich zkrmování, nic se neděje.
Nikdy se nezkrmuje kost na lačno a ve velkém množství. Hrozí zácpa a v krajním případě i zástava střev. Ideální je zkrmovat kosti spolu se zbytky svalové tkáně. Svalová tkáň aktivuje trávící systém ke zpracování potravy.
Nejčastěji a nejvhodnější na okus jsou hovězí kosti, rozřezané na kratší , asi 5 - 10cm příčné kousky. Půlená nebo na třetinu dělená, případně jen hlavice stehenní hovězí kosti psovi velmi dlouho vydrží a to i na hraní. Kosti tohoto typu se mohou podávat jak syrové, tak tepelně zpracované. Zkrmují se vždy pod dozorem a až po hlavní krmné dávce, v menším množství. Záleží i na Vašich podmínkách držení psa. Syrová kost je vhodnější spíše na zahradu nebo dvůr. Po 2 dnech silně zavání. V bytě její zkrmování není příliš komfortní.
Vepřové kosti jsou drobnější, většinou si s nimi pes poradí velmi brzy a plně je spotřebuje. Z naší nabídky můžeme nabídnou vepřové žebírko nebo kosti ze selete.
Některý pes po pozření kostí může reagovat zvracením větších úlomků. Stejný problém nastává i při zkrmování vepřových nožek v celku. Drobné kosti zápěstí nebo záprstí většina psů polyká v celku a netráví je.
Zuby si pes o kosti přirozeně čistí. Z tohoto pohledu obavy nejsou potřeba. Jsou součástí dentální hygieny i volně žijících zvířat,
Zvláštní kapitolou jsou kosti v konzervách jako součást obsahu konzerv. Ty jsou ošetřeny vysokou teplotou i tlakem a působením těchto vlivů jsou velmi měkké, lze je rozmačkat vidličkou a nabídnout zvířete bez problémů jako zdroj vápníku v celkové krmné dávce.
Kosti se zkrmují podle potřeby. Pokud jsou jen na okus, předkládala bych je cca 1x týdně.
V případě krmení systémem BARF jsou kosti běžnou součástí denní krmné dávky v podílu, který vyplývá z věku psa.
Yvona Rumpíková