DOVOLENÁ 19.8.2024

Hyperhydratace psů | MUJPES.CZ

Hyperhydratece psa - co si pod tímto pojmem představit? 

Příliš mnoho vody. Příliš mnoho přijaté vody. Velké množství vypité vody.

Veterinární lékaři hovoří také o intoxikaci nebo otravě vodou. 

 

To, že je potřeba dodržovat pitný režim nejen u nás, jako majitelů  zvířat, ale i našich zvířat, které máme v držení a jsou s námi pro radost, určitě ví celá řada z nás. 

Víte ale, jaké je doporučované množství vody na 1kg tělesné hmotnosti psa za den?

Obecně platí, že průměrný zdravý pes potřebuje na den přibližně 50-60 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti. 

Malí psi mají intenzivnější metabolismus a potřebují vody na jednotku své hmotnosti více, velcí psi se pohybují na doporučované nižší hranici.

Doporučené množství vody, které by měl pes denně přijmout, se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, včetně velikosti, věku, úrovně aktivity, stravy a prostředí psa, ve kterém se pohybuje. 

Psi krmení suchým krmivem (granulemi) budou potřebovat více vody než psi krmení mokrým nebo čerstvým krmivem. Více vody budou potřebovat také aktivní psi, psi ve sportovní zátěži nebo psi, kteří tráví hodně času venku. Štěňata a starší psi mohou mít odlišnou potřeby vody. Psi se zdravotními problémy jako je cukrovka nebo ledvinová onemocnění mohou mít také vyšší potřebu. K nadměrnému pití může dojít i po intenzivní fyzické aktivitě. Psi mohou pít nadměrně, pokud jsou vyčerpáni nebo přehřátí. Mohou pít nadměrně i v důsledku psychických poruch, jako je psychogenní polydipsie. 

Doporučujeme: 

  • Pravidelně kontrolujte misku s vodou: zajistěte, aby měl váš pes vždy přístup k čerstvé a čisté vodě. Pokud jste na cestách, mějte u sebe vždy dostatek pitné vody k okamžitému podání. Zásoba vody nijak nezatěžuje, koneckonců ji můžete použít i vy sami pro sebe a podávání je snadné z cestovních lahví nebo z cestovních misek. 
  • Pozorujte změny v příjmu vody: pokud si všimnete, že váš pes pije více nebo méně vody než obvykle, může to být známka zdravotního problému a je dobré tuto skutečnost konzultovat s veterinářem.
  • Monitorujte hydrataci: sledujte příznaky dehydratace, jako jsou suché dásně, ztráta elasticity kůže (při vytažení se kůže jen pozvolna vrací do původního stavu) nebo tmavá moč.

A co když si ale pes ve vodě hraje, třeba v bazénu, chytá ji při hře ze zahradní hadice nebo je neúnavný lovec, který vám neustále přináší odhozený klacek nebo různé plovoucí hračky pro aportování z vodní hladiny a přitom spolyká větší množství vody než je jeho skutečná fyziologická potřeba? 

Při nadměrném příjmu vody je hlavním problémem ředění sodíku v krvi (hyponatrémie).

Sodík je klíčový elektrolyt, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v buňkách a kolem nich. Když se koncentrace sodíku v krvi příliš sníží, může dojít k osmotické nerovnováze. Voda začne pronikat do buněk, aby vyrovnala nepoměr osmotického tlaku.  Jde o proces, při kterém rozpouštědlo (voda) přechází přes semipermeabilní membránu (membrána, která je propustná pro rozpouštědlo, ale nepropustná pro určité rozpuštěné látky),  z oblasti s nižší koncentrací rozpuštěných látek do oblasti s vyšší koncentrací, dokud nedojde k vyrovnání koncentrací na obou stranách. Tento pohyb vody způsobuje otoky buněk (buněčný edém). Pokud se to stane v mozku, kde je prostor omezený, může dojít ke zvýšení nitrolebního tlaku.

Příznaky hyperhydratace organismu:

  1. Nadýmání a zvracení: často první známky, že pes vypil příliš mnoho vody
  2. Nadměrné slinění
  3. Letargie a slabost
  4. Ztráta koordinace (ataxie): pes může mít potíže s chůzí 
  5. Nafouklé břicho: vzhledem k nadměrnému množství vody v žaludku
  6. Bledé dásně: kvůli nerovnováze elektrolytů
  7. Rozmazané vidění nebo ztráta zraku: vážné neurologické symptomy
  8. Křeče: extrémní případy mohou vést ke křečím nebo bezvědomí

Léčba intoxikace vodou zahrnuje omezení příjmu tekutin a zvýšení koncentrace sodíku v krvi. V těžkých případech může být nutná hospitalizace a podání intravenózních roztoků s vysokým obsahem sodíku.

Zkusme shrnout: pracujme  s množstvím přijaté vody našimi zvířaty s vědomím rizik spojených jak z nízkého tak i  vysokého příjmu vody.