2.5. a 5.5. včetně státních svátků 1. a 8.5.2025 čerpáme dovolenou. Rádi vás obsloužíme 6. a 7.5., expedice a rozvoz proběhnou také v pátek 9.5. Děkujeme za pochopení a přejeme pěkné volné jarní dny.

Omega-3 mastné kyseliny

Mastné kyseliny omega-3 přispívají k udržování nízké hladiny cholesterolu, stabilizují nepravidelnost srdeční činnosti (arytmii) a snižují krevní tlak. Mastné kyseliny omega-3 jsou rovněž přírodními krevními ředidly, omezují tvorbu sraženin, působí protizánětlivě a jsou součástí buněčných membrán. 

Rostlinné omega-3 obsahují především mastnou kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sobě nevyužitelná a tělo ji musí zpracovat na na EPA a na DHA. Tělo je ale schopné přeměnit pouze velmi malé množství této kyseliny, cca  2 - 5 %.  U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost Omega 3 jen velice malá a masožravým zvířatům se doporučuje podávat Omega-3 mastné kyseliny hlavně živočišného původu. 

Živočišné zdroje omega-3 mastných kyselin tělo využije až z 98 %

Zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb pocházející zejména z chladných vod (sleď, losos, makrela, sardinka nebo např.  tuňák).