hydrolyzovaná
Bílkovina v krmivu se skládá z dlouhých řetězců menších článků - peptidů a peptidy jsou složeny z aminokyselin. Hydrolýza bílkovin je proces, při kterém se bílkoviny rozkládají na menší části. Díky tomu vznikají kratší řetězce, které mají vyšší stravitelnost.
V případě, že je pes alergický, reaguje jeho imunitní systém na uspořádání aminokyselin v řetězci bílkoviny. Čím víc je bílkovina rozčleněna hydrolýzou na menší části, tím imunitní systém organismu více nerozpoznává členění jednotlivých článků, na které by reagoval alergicky. Odborně se tento jev označuje slovním spojením, že: bílkovina ztrácí svůj alergizující potenciál.
Jinými slovy: představte si bílkoviny jako stavební kameny. Hydrolyzovaná bílkovina je jakoby rozbitá na menší kousky, což usnadňuje tělu strávit a využít tyto kousky efektivněji. Je to užitečné zejména pro lidi nebo zvířata, která by mohla mít potíže s trávením delších bílkovinných řetězců.
Hydrolyzovaná bílkovina se někdy používá i v potravinářském průmyslu jako složka pro výrobu stravy pro lidi s potravinovými alergiemi nebo intolerancemi.
U zvířat má její použití stejný účel.
Pokud má tedy vaše zvíře alergii např. na kuřecí bílkovinu a v surovinovém složení vybraného krmiva vidíte uvedenou hydrolyzovanou drůbeží bílkovinu, tak to pro vás znamená, že uvedené krmivo krmit můžete a nedojde k alergické reakci.