Zrychlování psa na parkuru | MUJPES.CZ

Metodu, kterou se vám budu snažit přiblížit, jsem sama vyzkoušela na mých dvou agiliťáckých hafanech.

U této metody musí být člověk rychlejší než jeho pes. Uplatní se zde rychlé nohy a rychlá reakce.


Tuto metodu může použít úplně každý psovod. Dokonce i ten, jehož pes neumí přivolání přes překážky. Můj první pes neuměl přivolání přes překážky a přece jsem ho dokázala zrychlit. Co jsem dělala? Rozběhla jsem se s ním a snažila se být rychlejší než on. Psu očividně vadilo, že ho předbíhám a tak se mně snažil dohonit a tak vlastně sám od sebe zrychloval, aniž by si to pořádně uvědomoval. Jelikož jsem tímto utíkáním chtěla dosáhnout toho, aby zrychlil, musela jsem si pro tuto hru vymyslet i nějaký povel, který jsem později používala jako pomůcku při zrychlování, při běhu u psa (ne před psem). Já jsem si zvolila povel MAKEJ. Můj pes pochopil, že pokud řeknu povel MAKEJ musí, nebo by aspoň měl, zrychlit. Tento povel jsem používala i ve slalomu. Tady se mi uplatnil nejvíce.

Druhého psa (fenku) jsem od mala učila odvolání a tak zrychlování bylo o něco těžší. Nemohla jsem běhat moc dopředu, aby nevynechávala překážky. Nemohla jsem ale pořád jen čekat. Musela jsem se hýbat a při tom vydávat povel MAKEJ. Tento povel mi (teda nám) velmi pomohl ve slalomu. Moje fenka neměla ráda slalom, ale proto, že jsem jí dala více času a počkala až si bude sama s sebou ve slalomu jistá, bylo pro mě i pro ní jednodušší zrychlovat. Takže poté co sama zvládala náběhy do slalomu jsem začala zrychlovat. Začala jsem běhat před slalom, fena automaticky začala zrychlovat (snažila se ke mně co nejdříve dostat). Tím, že měla více času na naučení slalomu pochopila, že ze slalomu nemůže jen tak vyběhnout a jít za mnou. Samozřejmě jsem i tady používala povel MAKEJ. Nyní stačí vydat povel MAKEJ a ona sama od sebe zrychlí, aniž bych byla před ní.

Je mnoho dalších povelů, které můžete používat při zrychlování vašeho psa, stejně tak jako metod. Tohle je jen jedna varianta, kterou jsem používala u mých psů.