Pes nebo fena? | MUJPES.CZ

Možná jste na tento problém narazili již při výběru štěněte. Možná si chcete pořídit dalšího psa a rozhodujete se, jestli stejného pohlaví.. Tento článek by měl vyvolat diskuzi v komentářích.

Je nutné si uvědomit, že ne každý jedinec musí splňovat dále popisovaná kritéria. Svoji roli hraje samozřejmě plemeno a také určitá degenerace. Dále pak jaký je pes typ (cholerik, melancholik atd.) 

Jaký je tedy pes?
Všeobecně většího vzrůstu. Mohutnější postavy, prudšího jednání, někdy velmi tvrdohlavého. Všeobecně se tvrdí, že pes je hůře ovladatelný a cvičitelný. Většinou vyžaduje pevnější a důslednější výcvik. Za výhody se může považovat právě tvrdší povaha (jen tak se ničeho nezalekne) a dominantnost (zvláště při obraně). Pes většinou snese i tvrdší zacházení. Oproti tomu stojí silný rozmnožovací pud. Tvz. "hárání" je pro majitele psa opravdu pohromou. Pes se právě díky rozmnožovacímu pudu, který je na jeho žebříčku hodnot nejvýše, stává neposlušným již při jakémkoli nasátí pachu háravé feny. Pro někoho může být nevýhodou neustálé značkování patníků a rohů.

Versus fena.
Milá, přítulná věrnější. Většinou menšího vzrůstu. Jednání spíše promyšlené a vyrovnané. Dobrá obranářka (fena vždy bránila svá štěňata). Při výcviku by měl být zvolen citlivější přístup. Jen málokdy, fena vyvolává konflikty mezi dalšími psi.
Nevýhody: hárání dvakrát do roka, změna chování při hárání, v době hárání se jen těžko cvičí na cvičišti, v době hárání se sbíhají psi z celého okolí

Zde je jen lehce nastíněna tato problematika. Svoji roli při pořizování psa hrají i další okolnosti. 

Pořizují si ženy většinou feny a muži psy nebo je to naopak?