Naučte dospělého psa Agility | MUJPES.CZ

Jednu možnost, jak naučit dospělého psa agility jsem si sama ověřila u mého 4-letého německého ovčáka. Pes nebyl zvyklý dostávat za odměnu sladkosti a ani si nikdy nehrál. Nejdříve jsme dělali sportovní kynologii, ale jelikož mě to díky trenérům přestalo bavit, dali jsme se na agility. Jak už jsem psala, můj hafan nebyl zvyklý něco dostávat a ani si hrát a to bylo pro mě nejhorší.

Takže, jak jsme začali.
Nejdřív jsem ho učila jednotlivé překážky. To znamená, že jsme třeba kladinu dělali 3x po sobě a pokaždé dostal odměnu (salám). Nedělala jsem na něj žádný nátlak a nechal jsem ho postupovat jeho vlastním tempem. Asi po 4 týdnech jsme začali běhat celé parkury. Můj pes měl strach z áčka a tady nepomohl ani salám a tak jsme na to pustili fenku. Nejdřív si hráli a pak jsme poslali fenku na áčko a můj pes ho přeletěl, ani nevěděl jak. Tuhle metodu jsme opakovali 2x a po třetí jsem ho měla na vodítku a pomalu ho vedla přes áčko a opakovala povel Á-nahoru. Pro provedení dostal salám a pak už udělal áčko úplně sám. Kladinu, houpačku, skokovky, slalom jsem ho naučila opět na salám. Do tunelu jsem ho nemusela vůbec nutit. Ten dělal z radostí a s úsměvem na tváři. 

Po zvládnutí všech překážek nám zbývalo jenom zrychlovat na parkuru. Ale tady to neklapalo ani se salámem a ani s fenkou. Jak všichni víme, každý pes je jiný a taky se i jinak učí. Mému NO to dlouho trvalo než pochopil, že agility se běhá na čas a ne na krásu nebo na předvádění se publiku. Naše začátky byly děsné. Mohla jsem před ním dělat stojky, kotouly, chodit po uších, ale nic nepomáhalo. Nikdo mi nevěřil, že bych z něj mohla dělat PSA SPRINTERA. Ale co nikdo nečekal, se za 3 měsíce podařilo. Stálo to sice hodně sil, ale dokázali jsme to.

Co z toho plyne? Učit starších psa agility vyžaduje pevné nervy a hodně kreativity. Kreativitu z důvodu vymýšlení různých fíglů, když pes nechce překonávat jednotlivé překážky a povely. Nezapomeňte na rozdílné povahy psů. Některý potřebuje více času. Neztrácejte nervy a trpělivost, vždy se snažte být na svého miláčka hodní. Všem, kteří se rozhodli běhat agility s dospělým psem, přeji hodně štěstí a úspěchů na parkuru.