Zábava pro psa doma | MUJPES.CZ

I když k této hře /cviku rozhodně žádné drogy shánět nemusíte. Postačí obyčejná hračka, nejlépe tenisák nebo věc, která má svůj vlastní pach. Půjde o to, že předmět někam v místnosti schováte a necháte psa hledat. Výhodu zde budou mít ti, jejichž pes ovládá částečně povel "Hledej". Je jasné, že pokud pes nikdy takou činnost nedělal a najednou na něj vyhrknete povel "Hledej" asi zřejmě nezačne okamžitě hledat po celém bytě. Zde je nutné psovi vysvětlit, co má dělat. Jde nám o to, aby pes na povel hledal nějaký předmět, který mu předem ukážete. Začněte tak, že psa necháte ve vedlejší místnosti a do místnosti položíte nějaký předmět, co ho zajímá. Může to být tenisák, krabička plná piškotů, párek atd. Psa přiveďte do dveří pokoje a řekněte povel "Hledej". Pes se může vrhnout přímo na předmět nebo se na vás nechápavě dívat. Pokud se vrhne na předmět, pořádně ho pochvalte. V případě, že jste použili krabičku s piškoty, krabičku otevřete. Jestli nereaguje, tak psa chytněte za obojek a k předmětu ho doveďte. Pohrajte si s ním nebo ho odměňte pamlskem. Toto několikrát zopakujte, tak aby reagoval na povel "Hledej" rozhlížením se po známém předmětu. Další fáze bude naučit psa používat nos. Předmět umístěte na známé místo a přehoďte přes něj deku nebo např. postavte kuchyňské sítko (z důvodu dobrého propouštění pachu). Přiveďte psa a nechte jej předmět najít s tím, že překážku ihned neodstraníte. Po chvíli předmět odkryjte a psa bouřlivě pochvalte.

Pokračovaní bude vypadat následovně:

Volíme nejdříve lehká místa např. za závěsem, pod stůl, pod koberec atd. Nejdříve volte místa na zemi, později těstě nad zemí a nakonec i úkryty nad úrovní hlavy psa. Nezapomeňte ho řádně povzbuzovat a chválit. Cviky provádějte jen když vidíte, že u psa neopadl zájem.

Pro toho, kdo by chtěl tento cvik dotáhnout do dokonalosti, budou následující řádky. Zatím pes hledal jen předmět, u kterého znal důvěrně jeho pach. Opravdové vyhledání probíhá tak, že psovi dáte vzorek pachu v igelitovém pytlíku a on již dále hledá pach, který mohl cítit poprvé v životě.

Toto již není tak jednoduché jako hledání známého předmětu. Zde budete potřebovat několik předmětů. Pachově čisté (vyprané a uschované v igelitovém pytlíku) předměty a předměty s nějakým pachem (nejjednodušší je použít pach nějaké jiné osoby). Čisté předměty rozeskládáte na podlahu a do nich položíte právě ten s cizím pachem. Do igelitového sáčku umístěte zase předmět s cizím pachem. Přiveďte psa a nasaďte mu igelitový pytlík na čenich (asi se mu to nebude líbit). Můžete s igelitovým pytlíkem zašustit a tvářit se, že je tam něco dobrého tak, aby dobrovolně zabořil nos do pytlíku a zkoumal obsah. V tuto chvíli odveďte psa k předmětům a zase řekněte povel "Hledej". Pokud si pes všimne předmětu se stejným pachem jako byl v sáčku, psa pořádně pochvalte. Jestli si všímá jiných předmětů, tak vyčkejte až bude co nejblíže k tomu označenému. V tuto chvíli do předmětu uhoďte (aby se odkutálel) nebo na něj jinak upozorněte. Zde psa mísíte naučit, aby si vždy všímal pouze předmětu se stejným pachem jako je v igelitovém sáčku a ostatní předměty nechal na pokoji.

Až pes bezpečně rozliší předmět, můžete přistoupit ke schovávání do různých úkrytů. Zde používejte již jen předmět s tím pachem, který dáváte psovi jako vzorek. Začínejte zase jednoduchými úkryty.

Řekl bych, že druhá část je zajímavá, ale pro pobavení psíka bohatě stačí ta první. Takže neváhejte a vydejte se hledat tenisák nebo jiné pamlsky, které nyní budou představovat kilogramy heroinu.