Odměny pro psa | MUJPES.CZ

Možná je Vaším předsevzetím naučit své zvíře nějakému novému kousku nebo třeba zvládnout jeho přivolání z každé situace. Metodiku cviku Vám vysvětlí cvičitel nebo si ji nastudujete z videa nebo z knížky, ale víte, jaké formy odměny zvolit abyste zvládli odměňovat bez zbytečného vyrušení ze soustředění na cvik, který se snažíte zvládnout?
 
Odměnou by měly být pamlsky, které se dobře polykají, tedy měkké a malé, adekvátně velikosti plemene. Pes ocení především jejich vůni, chuť je pro něj druhořadá. Pokud máte psa, který má tendenci ke stresovému jednání (i z důvodu těšení se na výcvik), používejte odměnu, kterou si může přežvýknout nebo vylízat. Obojí aktivita snižuje hladinu látek, které se vyplavují při stresu. Pamlsky by měly být vlhké, u psů, se kterými se obtížně navazuje vztah může být odměnou i část krmné dávky (vlhčené granule). Psi na masové nebo vařené stravě preferují jako odměnu granule. Psi na granulích zpravidla preferují jako odměnu pamlsky masové, sýrové apod.
 
Pes se na výcvik extrémně těší a není schopen se soustředit? Snižte hodnotu odměny.
Schází mu motivace? Pracujte s vyšší hodnotou odměny.
 
Práce s hodnotami odměn je u každého psa jiná, je jí potřeba individuálně nastavit sledováním jeho reakcí v průběhu výcviku.
 
Odměna za výkon se podává celá. Měla by být připravena již v dávce, ve které ji budete servírovat. V praxi se občas stává, že má majitel psa na výcvik připravenu misku, ze které průběžně nechá pejskovi vylízat z  odměny jen část a zbytek schová na příště...představte si, že se Vám zrovna něco povedlo a dostanete za odměnu misku pudinku - mňam a v polovině bašty Vám ji seberou a řeknou stačí - jak se budete cítit? :-(
 
Při vyšším množství pamlsků počítejte s jejich výživovou hodnotou při podávání hlavní dávky krmiva.
 
Pokud Vám schází inspirace pro výběr vhodného pamlsku k výcviku mrkněte sem: https://www.mujpes.cz/pamlsky-1174/ .  
 
Máme v nabídce i velkoobjemová balení pro psí školy: směs různých příchutí a tvarů https://www.mujpes.cz/nobby-starsnack-party-mix-kyblik-pamlsky-pro-psa-1-8kg/, směs drobných kostiček, které se dobře lámou https://www.mujpes.cz/nobby-starsnack-training-bones-kyblik-pamlsky-pro-psa-1-8kg/ nebo drobné kostičky s jehněčím a rýží https://www.mujpes.cz/nobby-starsnack-duo-lamb-and-rice-kyblik-pamlsky-1-8kg/
 
Tak ať se Vám ve výcviku daří ????
 
 
 
Autor článku: Yvona Rumpíková