Nemá váš pes nebo kočka problém s ledvinami?| MUJPES.CZ

Slyšeli jste už zkratku SDMA? Možná že slyšeli. Hlavně od majitelů psů a koček ve zralém věku. Pravděpodobně jim zjištění koncentrace SDMA pro jejich zvíře nabídl veterinární lékař při preventivní prohlídce při očkování.

SDMA (symetrický dimetylarginin) je metylovaná aminokyselina arginin.

Jedná se o biochemický marker, podle kterého lze zjistit sníženou funkci ledvin už při 25% ztráty jejich funkce. Hladina kreatininu a urey, která je obvyklým ukazatelem ztráty funkce ledvin a je součástí krevního obrazu je zvýšená až při ztrátě funkce ledvin ve výši 75%. Příliš pozdě na pomoc. 

Čím dříve se ale onemocnění ledvin odhalí, tím lépe, zejména onemocnění chronické -  pozvolná ztráta jejich funkce.

Co jsou ledviny a k čemu slouží?

Organismus psa nebo kočky přijímá potravu a ta je dále použita pro stavbu vlastního těla nebo jako zdroj energie. Ne všechny přijaté složky potravy ale dokáže organismus zpracovat a tak se toho, co nepotřebuje, snaží zbavit. Část těchto látek je vylučována střevem ve formě výkalů, část odchází plícemi s vydechovaným vzduchem, ale většina těchto látek, kterým se říká odpadní, odchází močovou soustavou a odchází z těla močí.

Ledviny jsou orgánem, jejichž struktura je uzpůsobena pro filtraci krve a mají za úkol krev čistit od nepotřebných a pro organismus škodlivých, dále nepoužitelných sloučenin. Udržují rovnováhu iontů v těle. Regulují tvorbu červených krvinek. Řídí krevní objem a tlak.

SDMA přesněji odráží míru glomerulární filtrace (GFR) u psů a koček.

Hladina SDMA není příliš závislá na faktorech jako je tělesná kondice, pokročilý věk a stav onemocnění.

Mezi prvotní příznaky onemocnění ledvin patří zvýšený příjem tekutin, zvýšená tvorba moči, únava, malátnost, nechutenství.

Onemocnění ledvin může mít různou příčinu. Může dojít k akutnímu selhání ledvin vyvolané šokem, úrazem,  infekcí, otravou nebo navozené podáním některých léčiv, nebo k postupné ztrátě jejich funkce, k jejich chronickému selhávání. Některá plemena mohou být náchylnější k onemocnění ledvin více než jiná, určitým podílem se na onemocnění ledvin podílí i genetika.

Z praxe máme zkušenost s vyšší hladinou SDMA také u psů dlouhodobě krmených  systémem BARF s vysokým podílem živočišné bílkoviny v krmivu bez respektování nutné dotace kostní hmoty pro vyrovnání hladiny fosforu. Po úpravě poměrů ve stravě se stav vrátil zpět do fyziologických hodnot.

Řešením chronického selhání ledvin je úprava dietního režimu, který tento proces zpomalí. Pokud tedy máte podezření, že by se snížená funkce ledvin mohla týkat i Vašeho zvířete, neváhejte s diagnostikou. Ranná diagnostika problému vede k účinnější pomoci. 

 

https://www.idexx.cz/cs-cz/veterinary/reference-laboratories/sdma/sdma-faqs/

https://www.aavet.cz/syndrom-nedostatecne-funkce-a-selhani-ledvin/

https://britvetdiets.com/cs/health-info/747-onemocneni-ledvin

https://www.wikiskripta.eu/w/Funkce_ledvin

https://www.aavet.cz/syndrom-nedostatecne-funkce-a-selhani-ledvin/