Váš pes a COVID-19 | MUJPES.CZ

Může se váš pes nakazit virem označovaným jako Covid -19? 

Ano, zdá se, že může. V Honkongu si nechala otestovat svého psa jeho majitelka, u které byla přítomnost viru prokázána a i u jejího zvířete byl zaznamenána přítomnost viru, i když v nízké koncentraci. Jednalo se o 17 letého pomeraniana (malé společenské plemeno), který měl být po skončení vládní karantény vrácen zpět domů.  Slabou přítomnost koronaviru u psa oficiálně potvrdila tamní zemědělská vládní agentura (AFCD). Pejsek byl z karantény uvolněn, nicméně zřejmě ze stresu z odloučení po návratu domů zemřel. Druhým zvířetem s výskytem koronaviru je 2-letý německý ovčák. Byl bez příznaků, prošel jen karanténou. Také u něj byl prvním nositelem viru jeho majitel.

Přenos ze psů na  člověka prokázán nebyl.

Profesor J. Scott Weese z kanadské univerzity v Ontariu uvádí, že: „Psi nejsou dobrými hostiteli pro viry, takže není úplným překvapením, že u testovaného pomeraniana byla přítomnost koronaviru na nízké úrovni,”  pro deník Washington Post.

Vanessa Barrsová ze City University of Hongkong zase nabádá veřejnost, aby nepropadala panice. Podle ní neexistují žádné důkazy o tom, že by se lidé mohli novým koronavirem nakazit od svých domácích mazlíčků. Obdobné zkušenosti jsou i  s onemocněním SARS v roce 2003, u kterého se podobný přenos neprokázal také.

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/prvni-pripad-koronaviru-u-psa-v-hongkongu-po-stresujici-karantene-posel-40317113,   https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hongkong-zkouma-jiz-druhy-pripad-psa-s-koronavirem/1869338

 A jak je to z venčením v době omezeného pohybu osob?

Pravidla pohybu podle ředitel táborské zoo Evžena Korce:

1. Venčete raději sami, nepřenechávejte tuto povinnost rodinným příslušníkům nebo sousedům. Při předávání psa je možné někoho z nich nakazit.

2. Pokud jdete ven, musíte si samozřejmě obličej zakrýt rouškou. Nebudete tak ohrožovat své okolí kapénkovou infekcí.

3. Předtím, než opustíte byt, si nasaďte jednorázové zdravotnické rukavice. Pokud je nemáte, snažte se nedotýkat předmětů venku. Pokud je dotek nutný, použijte alespoň papírový kapesník, který po použití vyhodíte. 

4. Nejezděte hromadnou dopravou. Pokud už si to situace vyžádá, vždy mějte na obličeji roušku a na rukou rukavice. Ničeho se v dopravním prostředku nedotýkejte - pokud potřebujete stisknout tlačítko u dveří, udělejte to jenom v rukavicích, nebo alespoň přes stažený rukáv.

5. Vyhýbejte se těsnějšími kontaktu s lidmi, například s pejskaři v parku. Udržujte od nich bezpečný odstup - což jsou alespoň dva metry.

6. Vyhýbejte se také přímému kontaktu s cizími psy.

7. Po návratu domu otřete pejskovi tlapky. Použijte k tomu čerstvě navlhčený hadřík. Udělejte to obzvlášť pečlivě, pokud jste s ním byli v místech, kudy prochází mnoho dalších lidí.

8.Poté si důkladně umyjte ruce teplou vodou a mýdlem.

9.Pokud máte možnost, objednávejte potřeba a krmivo pro své domácí mazlíčky přes e-shop, který vám ho doveze až domů. Zásilku zaplaťte předem a nechte si ji položit za dveře.

10. Pobyt na čerstvém vzduchu je zdravý. Venčete tedy svého pejska (anebo ho nechejte venčit) pravidelně každý den. A to alespoň dvakrát. Doma také hodně větrejte.

Zdroj: https://www.denik.cz/zvireci-denik/pandemie-koronavirus-karantena-venceni-psa2020.html

 Za nás dodáváme: klid, pohyb a nestresujte se. A pokud chodíte po světě s diagnózou Covid-19 nenechávejte si alespoň do doby, než přestanete vylučovat vir, olizovat čumáček :-) A možná váš pes přivítá, když před tím, než se s ním pomazlíte, použijete mýdlo, vodu nebo desinfekci a budete se s ním mazlit čistýma rukama.