Pes mě obtěžuje skákáním | MUJPES.CZ

Tento problém má asi mnoho majitelů psů. Je určitě rozdíl, když Vás vítá malý bišonek, než když za dveřmi čeká 80 kilový leonberger. Vše vyplývá z jednoho, pes Vás po nějaké době opět rád vidí, už se nemůže dočkat venčení a pod. Proč pes skáče? Dříve ve smečce, která bydlela v noře, štěňata čekala na svou psí mámu, až jim donese potravu. Protože psí máma neměla batoh ani volné packy, nosila potravu v žaludku a po příchodu potravu štěňatům vyvrhla již předtrávenou (doufám že se zde nemusím zabývat etikou). Protože štěňata byla vždy hladová, snažila se co nejdříve tuto potravu dostat. Proto vítala maminku tím, že začala olizovat její koutky a to proto, aby fena potravu vyvrhla. Z toho důvodu se pes vždy snaží dostat do oblasti Vašeho obličeje. Předpokládám že Váš pes není vlk ani divoký pes a proto se nebudu zabývat možností mu takto nosit potravu. Každopádně tento návyk má zakořeněn někde hluboko v genech a proto odnaučování tohoto zlozvyku je celkem obtížné. 

Předem je dobré se rozhodnout zda mě pes bude moci vítat skákáním nebo ne (to jest bouřlivě). Cvičil jsem s paní, která říkala: "Když přijdu z práce v kostýmu, tak na mě skočit nesmí, ale přijdu-li ze zahrady v teplákách, tak může". Tady je potřeba se jednoznačně rozhodnout zda ano či ne. Pokud psa jednou za vítání potrestáte a podruhé ho přivítáte stejně bouřlivě jako on, bude velice zmaten a můžete tak narušit Váš harmonický vztah.
Jedna možnost je po příchodu k psovi se sklonit a přivítat se s ním na úrovni jeho hlavy. V tomto případě pes nemá důvod skákat (bohužel to není pravidlem). Řekl bych, že je lepší psa usměrnit povelem, ve kterém zůstane, až do jeho odvolání. Je mi jasné, že těžko budete učit psa, aby si sednul a počkal např. než si sundáte kabát, když v klidu (někde na vycházce) nezvládne ani klasické dlouhodobé odložení "Zůstaň". Proto asi bude jednodušší, když psa naučíte pouze neskákat (slinám na oděvu se stejně nevyhnete).

Nejjednodušší se mi zdá metoda dítěte a horké plotny. Když se spálí, bude si to pamatovat. Horkou plotnu používat v žádném případě nebudeme, ale můžeme použít něco, co máme vždy u sebe a to je koleno. Pokud na Vás pes skočí a Vy mu vhodně nastavíte koleno (v žádném případě nekopat) tak, aby se uhodil někam do hrudníku, určitě si to příště bude pamatovat. Platí to jen u větších psů u malých plemen se budete muset ohnout a vše vyřídit pomocí obojku. I u větších psů se dá pes při výskoku chytnout za obojek a cuknout prudce směrem dolů či do strany tak, aby to pro psa nebylo moc příjemné a pamatoval si to (pokud pes nemá nasazen obojek, vytahejte ho za kůži na krku). Zde je nutné dodržovat důslednost a při každém dalším výskoku akci zopakovat. Aby jste mohli těmto výskokům předcházet používejte u toho nějaký povel typu "neskač" , "no tak" popřípadě povel co Vás napadne. U povelu je vhodné volit krátké výstižné slovo. Když vyslovíte např. "neskač na mě" tak než to dořeknete, budete mít otisky na bundě. Tento povel doporučuji říkat pokaždé, když uvidíte, že se pes na Vás chystá skočit. Nejdříve povel a pak teprve koleno. Naopak: pokud řeknete povel a pes akci přeruší, nezapomeňte ho řádně pochválit (tím mu dáváte najevo, že něco udělal dobře). Pochval by samozřejmě mělo být více než kárání. 
Pokud se Vám nezamlouvá tento způsob, tak vězte, že ve smečce psů, kde by Váš pes byl členem smečky a jiný jedinec by byl vůdce smečky (vůdce smečky by jste měli být Vy), by Váš pes dopadl mnohem hůř. Pokud by pes podřízený "otravoval" (například skákáním ) psa nadřízeného, dostal by nekompromisní kousanec a to takový, že už by to podruhé ani nezkoušel. Něco takového musíte navodit při tomto cviku. Snažte se však používat hlavně obojek, nikdy psa nekopejte. Ještě jednou připomínám, že koleno se jenom nastavuje. Je to podobné, jako kdyby pes skákal přes plotek a nahoře se narazil o tyčky a od té doby přes plot neskákal (dítěti můžete vykládat, jak ta plotna je horká, ale dokud si to samo nezkusí,tak to nebude vědět zcela přesně). Pokud se někdo ptá, jestli to psa bolí, tak odpovídám ano (avšak nic hrozného to není). Ale Vás to nebolí, když na Vás skočí ? Vy jste pán smečky a tohle by jste si od člena smečky neměli nechat líbit. Pokud ano, stanete se členem smečky. Tak bohužel zní psí zákon, který nemá nic společného s tím lidským.

Existují i jiné metody, ale tato se mi zdá nejrychlejší a nejúčinnější a téměř stoprocentní. 

Další metodou může být ta, kdy se psovi věnuje pozornost jen tehdy, když má všechny čtyři tlapky na zemi. Jamile naskakuje, otočíte se od něj a ignorujete ho. Je delší a ne vždy účinná, ale vyzkoušet ji můžete také. Odměnou za klid je pozornost pána.