Nalezení ztraceného předmětu psem | MUJPES.CZ


Tyto speciální pachové práce se týkají především výcviku malých plemen, která nemohou skládat zkoušky obsahující obranu.

Nejlehčí z hlediska naučitelnosti psa se zdá být nalezení ztraceného předmětu. Po psovi se v tomto cviku chce, aby na určité ploše našel ztracený předmět, který psovod nenápadně upustil.

Jak mu vysvětlit, co má dělat? 


Na vycházce psovod drží předmět v ruce, aby jej pořádně napachoval, pes pobíhá volně kolem. Když je předmět (pro začátek kousek bavlněné látky, nebo kapesník, který dobře drží pach) dostatečně prosycen pachem, tak na psa zavoláte a když k vám přibíhá a dívá se na vás odhodíte předmět kousek od sebe. Hned vydáte povel Hledej Aport. Psa většinou odhozená věc, navíc prosycena vašim pachem, zaujme, začne ji očichávat popř. hned vezme rovnou do tlamy. Ihned pejska začněte chválit a přetahovat se s ním o nalezenou věc. Jestliže ho nezaujme, sami ji uchopte a máváním před psem ho vyprovokujte ke hře. Postupně cvik ztěžujte, předmět odhazujte dále od sebe a později i v momentě, kdy se na vás pes nedívá. Předmět odhazujte po větru, psa posílejte proti nebo kolmo na vítr.

Cvik je dobré neustále osvěžovat na vycházkách, kdy střídáte předměty z různého materiálu, nenápadně je upouštíte na zem a necháte psa je vyhledat a přinést. Jednou za čas požádáte psa předpisově předsednou a odevzdat předmět, jinak se se psem o přinesený předmět pouze přetahujete a chválíte jej, aby neztratil o cvik zájem.