Na kole se psem, v klidu | MUJPES.CZ

Nevím jestli naši psí miláčci takhle přemýšlejí, ale určitě se nás neptají, co mohou. I ten nejlépe vycvičený pes občas zapomene, že nesmí a utíká si svého psího kolegu očuchat, aby zjistil, jestli to náhodou nebude nějaká krásná psí slečna, která by stála za hřích, nebo arogantní pes, kterého je třeba určitě v nejlepším případě ujistit, kdo je v této části města pánem. Ne vždy se musí strhnout rvačka. Naši miláčci hrozně rádi pobíhají, hrají si a různě laškují. To vše táhne naše psy k dalšímu psíkovi na ulici. Tohle je jeden z největších rušivých elementů při našem nácviku jízdy, "pána a psa". Samozřejmě, mohu jmenovat i jiné rušivé elementy, které mohou náš předešlý výcvik natolik narušit, že bychom se rozplácnutí na chodníku nestačili divit, co to náš dobře vycvičení psík dělá. Mezi ně patří např.:kočka, zajíc, slepice apod.

Vidíte, že rušivých elementů je až příliš nato, abyste na lehkou váhu brali tuto poslední, ale nejtěžší část výcviku. Jak sami zjistíte, to co jste měli naučené do teď, může být jako mávnutím proutku pryč.

Menší opakování

V předchozí článku/lekci říkejte si tomu jak sami chcete, jsme spolu zvládli přivyknout našeho psíka pěkně klidně poklusávat vedle našeho kola. K tomu jsme přidaly dva povely "stůj" a "vpřed", jsme tedy schopni vyjet do méně rušných městských částí. K tomu Vám blahopřeji…!

Ke konečné fázi výcviku

Dnes tedy přejdeme ke konečné fázi výcviku. Jak zabránit psovi, aby odbíhal. Napoprvé bych vám doporučovala nechat kolo doma. Možná se budete divit, ale není to na škodu. Vezmeme si s sebou balíček pamlsků, vodítko, kožený obojek nebo řetízek (zapnutý na  nestahování), psíka a vydejte se pokud možno někam, kde je hodně lidí a pejsků. Tato část výcviku se vám bude hodit i při obyčejných procházkách.

Jdete tedy ulicí se psem, který je na středně dlouhém vodítku a klidně procházíme mezi lidmi. Záměrně se snažte vyhledávat konfliktní situace, abychom měli možnost přistoupit k výcviku. Stále se chovejte velmi klidně a nenuceně, aby jste zbytečně nevzrušovali psa. Není na místě neustálé okřikování. To používejte, když budete opravdu potřebovat, aby vás pejsek poslechl. Pokud psa budete neustále okřikovat, nedivte se když vás neposlechne, bude se mu zdát normální že ho okřikujete a pořad se nic neděje. Proč by měl zrovna v této chvíli poslechnout. Jakmile procházíme kolem psa nebo kočky apod. a pejsek vyběhne použijeme povelu,nesmíš,, a jednou krátce rázně trhneme vodítkem. Krátce rázně zdůrazňuji proto, že neustálé trhaní vodítkem se také po nějaké době míjí účinkem, tak jako neustálé okřikování. Odcházíme od místa, kde jsme potkali druhého psa a dále se již k danému problému nevracíme. V klidu pokračujeme v chůzi a tento způsob opakujeme.V tomto případě stačí 3-4 opakovaní. Po té vezmeme psa někam, kde se může v klidu bez příkazů a povelů proběhnout. Tímto způsobem předcházíte znechucení výcviku psovi. Můžete tento cvik zopakovat i dvakrát denně (jednou dopoledne a jednou odpoledne). Takto cvičíme do té doby, než pejsek začne reagovat na pouhé "nesmíš". Jakmile uvidíme, že náš pes reaguje na povel okamžitě, odměníme ho pamlskem a bouřlivou pochvalou. Nebojte se svého psa chválit nahlas. Není to žádná ostuda a sami po čase uvidíte, jak váš pes bude reagovat a bude ochoten pro vás udělat vše.

Než se opět vrátíte na kolo měli byste si být opravdu jisti, že když potkáte jakýkoli rušivý element, neskončíte na zemi. Samozřejmě, každý pejsek po nějakém časem bude zkoušet, jestli, ještě platí co nesmí, takže mu občas budete muset připomenout, že je to opravdu neustále aktuální. Už to ale nebude v takové míře, jako na začátku.

Zpět na kolo

Myslím, že v této fázi jste oba připraveni na vaší společnou jízdu přírodou i městem. Pokud by váš psík zapomněl, co jste spolu tak pečlivě trénovali, a chtěl se od kola za něčím vzdálit, tak si dejte tu práci, seskočte z kola a  použijte ostře povel "nesmíš" a krátké rázné trhnutí vodítka. Dejte si tu práci i když spěcháte. Bude to mít větší účinek, než slabé neustálé potahování vodítka a okřikovaní z kola. Určitě se vám to do budoucna vyplatí.

Přeji Vám i vašemu psíkovi hezké společné  chvilky strávené při vaší "jízdní procházce". . . . .