Určování věku psa | MUJPES.CZ

Podíváte se na psa, uvidíte šedé chlupy a řeknete si: "To je ale starý pes". Ale jak starý?

Určování věku psa podle zubů

Stanovit věk psa podle zubů je možné s větší či menší přesností zhruba do 18-24 měsíců. U staršího psa se může i odborník dopustit značných omylů.

Budeme vycházet z toho, že pes má ve spodní čelisti (bráno od středu, stejně jako u lidí) tři řežáky, špičák, čtyři premoláry a dva moláry, v horní čelisti tři řežáky, špičák, čtyři premoláry a tři moláry.
U psa se prořezávají mléčné zuby ve věku 3-6 týdnů. Ve 3-4 týdnech se nejprve objeví v horní a dolní čelisti mléčné špičáky. Součastně s nimi, max. s několikadenním odstupem, se prořezávají mléčné první řezáky v horní a dolní čelisti a nakonec i ostatní řezáky. Vzhledem k tomu, že čelistní kosti rostou a jejich délka se zvětšuje, prořezané mléčné řezáky se od sebe postupně oddalují až do výměny mléčného chrupu, která začíná ve věku 3,5-5 měsíců. Nejprve vypadají mléčné první řezáky, pak druhé řezáky a třetí řezáky, které nahradí větší, mohutnější trvalé řezáky. Všechny mléčné zuby se vymění zhruba ve věku 6 měsíců a trvalý chrup má normální, porcelánově bílou barvu. Špičáky dorůstají do své konečné délky převážně až v 9 měsících věku. Po té době lze spolehlivě posuzovat jenom otření zubů, rozsah tvorby zubního kamene, popř. vypadávání zubů v pozdním věku. Zuby se většinou otírají v tomto pořadí: spodní první řezáky, spodní druhé řezáky, horní první řezáky, horní druhé řezáky. Otírání řezáků začíná v 18 měsících, ukončeno je ve věku 5-6 let. V rozmezí uvedeného údobí posuzujeme věk psa podle stupně opotřebení uvedených řezáků. Na špičácích je možné ve věku 5 let pozorovat určité obroušení hrotu.
Ve věku 18-24 měsíců se především u malých plemen začíná objevovat větší množství špinavě žlutého až nahnědlého zubního kamene. Větší množství zubního kamene může vést k chybnému určení vyššího věku psa, naopak u zubů bez zubního kamene můžeme i při větším otření považovat psa za mladšího, než ve skutečnosti je.

do 2 měsíců -
prořezávání mléčného chrupu
3,5 měsíce -
prořezávání prvních trvalých řezáků
6 měsíců -
výměna špičáků
do 18 měsíců -
hlavní lalůček styčné plochy prvního řezáku spodní čelisti je otřený
do 30 měsíců -
hlavní lalůčky prvních řezáků v horní a dolní čelisti jsou otřené
do 3,5 roku -
střední lalůčky druhých řezáků v horní čelisti jsou otřené
do 5,5 roku -
střední lalůčky zachované jen na třetích řezáků horní čelisti

Určování věku podle výskytu šedivých chlupů


Tuto metodu nelze použít u bílých plemen, ale není spolehlivá ani u barevných psů.

Místo a intenzita výskytu chlupů nejdříve průměr opožděně
Ojedinělé šedé chlupy na pyscích a na bradě 4,5 roku 5,5 roku 8 let
Ojedinělé šedé chlupy vpředu na lících a kolem nosu 5,5 roku 7 let 11 let
Ojedinělé šedé chlupy na víčkách a očních brvách 7 let 8 let 9,5 roku
Ojedinělé šedé chlupy na čele 6,5 roku 9 let  
Ojedinělé šedé chlupy na hlavě a kolem víček 10 let nad 10 let  
Celá hlava šedivá 8 let 11 let  

Šedivění začíná dříve u psů pohybující se ve volné přírodě, u loveckých psů a pracovně vytížených psů. Jedinci některých plemen, především pudl, kokršpaněl a novofundlandský pes, nešedivějí ani ve vysokém věku (nebo jen nepatrně). 

Průměrný věk psa, který je 10-12 let se může výjimečně až zdvojnásobit. 

Takže, nyní jen zbývá zavolat svého psa a podívat se, jestli opravdu jeho vzhled odpovídá i jeho věku.

zdroj: Nemoci psů- Zdeněk Sova