Na co si dávat pozor, když vybíráte lososový olej pro svého psa? | MUJPES.CZ

Je to snad barva oleje? Čím sytější, tím kvalitnější? Nebo značka, která mu dává jméno na trhu? Myslíte? Podle nás by to měl být i způsob konzervace výrobku a prostupnost obalu světelným paprskům.

Proč?

Protože tekuté oleje s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin jsou náchylné k oxidaci. To je proces, kdy mastné kyseliny reagují se vzdušným kyslíkem. Oxidace (žluknutí) znamená chemickou změnu tuků a vznik aldehydů a ketonů, které člověk pozná v praxi nejčastěji tak, že výrobek začíná netypicky „vonět“ a je nepoživatelný, většinou ho odmítají i zvířata.
Žluknutí tuku podporuje působení ultrafialového záření. Proto se mají tuky skladovat ideálně ve tmě.

Ochranou tuků před oxidací zajišťují tzv. antioxidanty. Ty jsou buď přirozeně se vyskytující v potravině nebo jsou do potraviny jako ochrana před žluknutím přidávány v průběhu výroby. Antioxidanty mohou být ale nemusí být deklarovány na obale výrobku. Záleží na tom, zda jsou již obsaženy ve výchozí surovině nebo jsou do výrobku přidávány dodatečně.
Obecně platí pravidlo: čím silnější antioxidant, tím více si s výrobkem můžete dovolit. Tím delší dobu ho můžete skladovat za nepřirozených podmínek pro - v něm - obsaženou surovinu. Přírodní antioxidanty jsou 2-3 násobně dražší než antioxidanty syntetické a mají slabší účinnost.

Poměrně levným antioxidantem, který se používá, je butylhydroxytoluen. V potravinách deklarován pro zkratkou BHT nebo E321.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA schválil používání BHT jako přídatnou látku v potravinách a jeho přijatelná denní dávka je 0,25 miligram na kilogram tělesné hmotnosti.

BHT je ale považován za látku, která podle některých studiích může mít karcinogenní a cytotoxický účinek (poškozuje buňky). Za ideální se proto považuje raději se těmto látkám vyhnout a zkrmovat produkt se šetrnějším způsobem konzervace.

A co z toho vyplývá pro nás, pejskaře a kočičkáře? Při nákupu si pozorně prostudujte etiketu výrobku a způsob konzervace a věřte, že varovným signálem silného antioxidantu je nízká cena produktu a jeho průhledný obal.

Snad vám tahle informace bude k něčemu užitečná.

Ing. Yvona Rumpíková