Jak na cvik přivolání a volno - psovod v klidu | MUJPES.CZ

Předem upozorňuji, že předmětem tohoto článku není naučit psa přivolání. Předpokládá se, že pes již alespoň částečně na tento povel reaguje. Půjde zde o rady, jakou metodu zvolit a jak ji správně provést.

První způsob je přivolání při klidu psovoda ( povel "ke mně")
Cvik začíná již tím, že vám rozhodčí řekne "pochodem vchod". Se psem se rozejdete a na další pokyn se zase zastavíte. Opět na pokyn rozhodčího odpoutáte psa a sdělíte mu, že se může volně pohybovat (nejlépe povelem "volno"). Pes by měl reagovat odběhnutím nejméně na 10 kroků. Pokud se tak stalo, tak na další pokyn psa přivoláte povelem " ke mně". Pes musí přiběhnout co nejrychleji a co nejkratší cestou a usednout těsně před vás. Na další pokyn psa usměrníte k noze a opět na pokyn připoutáte a zase na pokyn se rozejdete určeným směrem k dalšímu cviku.
Takto by to mělo vypadat, ale je mi naprosto jasné, že pokud by to tak bylo, tento článek by jste nečetli. 

První zádrhel: Pes se od vás nechce vzdálit.
Uvědomte si, že povel "volno" je taky cvik. A tudíž ho musíte nacvičit. Můžete k tomu použít nějakou hračku psa, o kterou má zájem, nebo pamlsek. Před příchodem na cvičiště (nebo tam, kde cvičíte) umístěte tak, aby to pes neviděl, batoh a něj položte odměnu. Přiveďte psa a asi pět metrů od batohu a zavelte povel "volno". Pes by měl reagovat tak, že se rozejde k batohu a uchopí (sežere) odměnu. Cvik několikrát zopakujte, max. však 3x za den a to nejlépe s velkými časovými intervaly. Pokračujte tak, že pamlsky (hračky) schováte do batohu. Opět psa přivedete na cvičiště a zavelíte již pro psa známější povel " volno". Psa lehce překvapí, že hračka není na svém místě, proto neváhejte a hračku rychle vyndejte z batohu a odměňte psa (opět opakovat, tak aby pes na povel volno zamířil k batohu a věděl, že v něm je hračka). Další fáze je, že batoh i s hračkou schováte za nějakou lavičku strom tak, aby nebyl na první pohled vidět (samozřejmě prodlužujeme vzdálenost psa a batohu). Pokud začne hledat, máte vyhráno. Takže, přijdete na cvičiště a na povel "volno" pes vyrazí a začne hledat svoji odměnu. Až se vzdálí na vzdálenost min. 10 kroků ( v nácviku doporučuji alespoň 20 kroků), použije povel pro přivolání a psa přivolejte.
Některé psy tato hra tak zaujme, že nemusí reagovat na váš povel "ke mně". V tomto případě vytáhněte pamlsek z kapsy a psa po příchodu řádně odměňte. Určitě nedoporučuji různé házení předmětů, odhánění psa a takovéto metody. Vycházejte z jednoho: pokud budete dělat neobvyklé pohyby (mávat rukama a u toho křičet "bež pryč" atd.) psa jenom zaujmete a s jeho odchodem se můžete rozloučit. Když mu něco házíte, tak opět psa učíte, aby v žádném případě neodcházel a čekal až ho začnete bavit. Na zkouškách nic odhazovat nesmíte.

Druhý zádrhel: Pes nereaguje na přivolání.
Jak jsem zmínil, nebudu zde vysvětlovat co dělat, když pes přivolání nemá (až v nějakém dalším článku). Zmíním se zde pouze o technice jak psa přivolat dle zkušebního řádu. Pes by si měl sednout těsně vedle vás, tudíž již v nácviku dbejte na to, aby to tak bylo. Jestli pes přijde, posadí se metr od vás a to ještě nakřivo, máte (v nácviku) neustále možnost začít ustupovat. Ustoupíte o dva kroky a opět psovi zopakujete povel (již tak, aby poznal, že něco není v pořádku tj. hrubší hlas). Donutíte ho k přesnému vykonání cviku a teprve potom ho odměníte. Tím donucením myslím např. to, že ho chytnete za obojek a přitáhnete ho na správné místo. Nezapomeňte na to, že po tomto cviku následuje přiřazení psa k noze (na pokyn rozhodčího). Jde o oběhnutí nebo přisednutí k vaší levé noze.

Po tomto cviku můžete psa 1x krátce pochválit (slovně i poplácáním po hrudníku). Nezapomínejte na to, a snažte se toho co nejvíce využít pro váš prospěch. Pes, kterého normálně chválíte a nejednou přestanete, může být naprosto zmatený. Jen pozor na to, aby pes po pochvale nezačal skákat nebo odbíhat.

U základních zkoušek je někdy podle toho, jakou zkoušku skládáte, povoleno psa před povelem pro přivolání oslovit jménem. Na dalších stupních zkoušek již to možné není. Oslovení jménem můžete využít k tomu, že psa upozorníte na následnou činnost.