Poprvé na zkoušky aneb co ve zkušebním řádu nenajdete | MUJPES.CZ

Váš pes dosáhl nejen patřičného věku, ale i patřičného stupně vycvičenosti. Pečlivě jste si prostudovali zkušební řád a přihlásili jste se ke zkouškám. Jsou ovšem věci, které se nedozvíte ani ze zkušebního řádu a mnohdy ani od instruktora. Jsou to zdánlivé maličkosti, které však mohou významně ovlivnit výkon vašeho psa.

Oblečení
Nikdy si na zkoušky neoblékejte oblečení úplně nové nebo čerstvě vyprané, které nikdy nenosíte " ke psům". Nepodléhejte nátlaku typu " jdeš na zkoušky, slušně se obleč, ať tě nepomluvěj". Chápu, že činí-li tento nátlak pečlivá matka na třináctiletého potomka, odolává se těžko. Nevěřili by jste, co s vámi na první zkoušce udělá starost o nové promáčené boty, zablácené sváteční kalhoty a roztržená značková bunda. "Honit vodu" - to si nechte na čas plesů a večírků. Vaše a psova pohoda je přednější.
Když už byla zmínka o bundě, tu si nechte zapnutou nebo, je-li vám teplo, si ji sundejte. Bunda rozepnutá, vlající kolem vašich boků a šlehající psa pro hlavě-není to pravé ořechové.
Pozor na kapsy nacpané kapesníky, pamlsky a kdo ví, čím ještě, zvláště jsou-li měkké a neuzavřitelné. Další starost pro vás. "Jé, kde jsem vytratil peněženku!" a komplikace pro ty, kdo cvičí po vás "Sakra, kdo tu vysypal piškoty!". U cviků, kde pes pracuje bez vodítka, je vhodnější vodítko zavěsit přes levé rameno a zapnout na pravém boku. Strčíte-li ho do kapsy, zaručeně při jeho vyndání vysypete veškerý její obsah.

Výstroj psa, výcvikové pomůcky
Platí totéž, co o vašem oblečení. Neberte si na zkoušky např. nové vodítko, které "nemáte v ruce". Váš pes aportuje předpisově balónek nebo malého peška. Činku nikdy neviděl, natož aby ji držel v tlamě. Ovšem vy chcete být "za frajera". V pátek večer před zkouškami zakoupíte novou dvoukilovku a těšíte se, jaké překvapení pro pejska nachystáte. Překvapení to je. Ale pro vás. Čistá nula. Rozhodíte sebe i psa, ale vinu za neúspěch budete dávat psovi (neoprávněně).

Rozhodčí
S rozhodčím se nehádáme, nediskutujeme. Rozhodčí nehodnotí to, co váš pes dělá doma na dvoře, jak stopoval včera, když se zrovínka nedíval. Rozhodčí oboduje to, co mu v dané chvíli předvedete. Na rozhodčího se obracejte prostřednictvím vedoucího zkoušek. A pánové! Jakkoli se to mnohým z vás nelíbí, je-li rozhodčím žena, neznamená to, že je špatným rozhodčím. Rozhodčí má oči i vzadu, vidí neviditelné a slyší neslyšitelné. Tedy i "neviditelné a neslyšitelné" povely navíc. Rozhodčí sám cvičí nebo cvičil psy a zná spoustu fint a obezliček. Vy si odbudete to své a jdete se schovat pěkně do sucha a tepla. Rozhodčí musí vstát ráno ve tři, aby stihl vlak. Případně ani nejde po noční směně spát, sedne do auta a jede přes půl republiky jen proto, aby se celý se bořil v bahně, aby mu stékal déšť za krk a aby promrzlý a promočený vyplňoval hromady papírů v době, kdy si psovodi pěkně u kamen dávají něco studeného na zahřátí.

Táta, máma a ti druzí
Vážení členové rodin již tak dost těžce zkoušených a rozklepaných zkouškařů! Nekomplikujte nervózním psovodům život! Vpád příbuzných a známých na cvičební plochu a nadšené halekání, mávání a dožadování se pozornosti v době, kdy se (taťka, dcerka, či nejlepší kamarád) klepou při první zkoušce, si zaslouží leda vyhazov od vedoucího zkoušek. A vnouček si uprostřed cvičení opravdu nemůže odběhnout popovídat s právě přísedší babičkou z Horní Dolní. Krátce řečeno, ráno před zkouškou je nejlépe příbuzné uspat, svázat do kozelce a zamknout ve sklepě.

Už to mám za sebou
Pozor! Nejste jediným účastníkem akce! Máte-li odcvičeno, chovejte se tak, aby jste nerušili ty, kteří půjdou cvičit po vás. Nehulákejte, nenechte psa volně pobíhat a rušit výkon ostatních. V případě, že to prostě nedopadlo, rozhodně nemůžete jen tak prásknout dveřmi a odjet. Pouze tehdy když máte opravdu vážný důvod k odchodu před ukončením zkoušek, domluvte se s rozhodčím prostřednictvím vedoucího akce.

A na závěr to nejdůležitější
Než se sami stanete aktivními účastníky zkoušek a soutěží, účastněte se jich párkrát jako diváci, zapojte se do práce při jejich pořádání. Vyptávejte se zkušenějších psovodů a instruktorů. Je úplně jedno, je-li vaším cílem účast na světovém mistrovství nebo složení jediné zkoušky základního minima. Nenechte se odradit tvrzením "takyinstruktorů", že "s nějakou zetemkou nebudou ztrácet čas". Vždyť každá složená zkouška je vaší radostí a vysvědčením instruktora. Psovi je to ovšem šuma fuk. Takže, hodně zdaru, štěstí a trpělivosti.