VÁNOČNÍ PROVOZ: na našem výdejním místě na Dukelské 57h v Brně pro vás budeme mít otevřeno do 23.12.2025 do 12.00 hodiny, večerní rozvozy pojedeme naposledy v pondělí 22.12. Dne 23.12. proběhnou i poslední expedice v tomto roce. Po svátcích budeme mít otevřeno 29.12. 2025. Provoz obnovujeme po 2.1.2026. Plné misky zdravého papání, mlsky po dobré večeři, laskavá slova a teplé pelíšky. Nám všem. Hezké svátky.

inulin

Inulin je rozpustná vláknina, typ sacharidu, který obsahuje velmi nízké množství energie. Po konzumaci absorbuje vodu a mění se v gel, který slouží jako substrát pro střevní mikroflóru tlustého střeva, omezuje pocit hladu, výskyt zácpy a zvyšuje citlivost těla na inzulin, který kontroluje hladinu krevního cukru. 

Hlavními zdroji inulinu je česnek, chřest, jeruzalémské artyčoky nebo kořen čekanky, které obsahují 15‐20 % inulinu. Inulin je možné přijímat i v banánu, cibuli, pórku nebo ječmeni, je nutné ale počítat s jeho nižším obsahem. Jmenované potraviny ho obsahují jen 1‐5 %. 

Vysoké množství inulinu v potravě vede k nadýmání a plynatosti.