Voda a pes | MUJPES.CZ

1. Psa koupejte jen s prázdným bříškem. Pozor, i voda v něm může být rizikovým faktorem pro vznik torze žaludku. I když příčiny torze obecně se považují za neznámé. 

2. Při vstupu do vody vybírejte pozvolný přístup. Rychlé ponoření do studenější vody skokem může vyvolat stažení cév a srdeční kolaps.

3. Mořská voda je slaná a vysoce koncentrovaná. Při práci v ní ji pes polyká. Následně potřebuje vnitřní prostředí organismu "zředit" příjmem vody sladkovodní. Výsledkem bývá poměrně velké množství moči. A těch loužiček.. POZOR na vdechnutí vody slané, může vyvolat tzv. syndrom "sekundárního tonutí". Syndrom sekundárního tonutí vede k úhynu zvířete. I když už je na suchu:-(

4. Opatrně na betonová dna rybníků a pláží. Pes si o ně snadno odře tlapky. Pro práci se psem vybírejte spíše pláže s měkkým povrchem (písčité, hliněné).

5. Při práci ve vodě by měl mít pes jistící postroj nebo vestu s uchem pro snadné vytažení.

6. Vlny a vodní proud přestavují pro psy vysokou fyzickou zátěž. Práce ve vodě za větru je jiná než ve vodě statické. Plavte v těchto podmínkách s rozumem a s jištěním.

7. Výstroj psa může ve vodě způsobit odřeniny. Slaná voda vyvolává rez všech kovových předmětů, zapomeňte u moře na řetízkový obojek. Zrezne během pár dnů. Stejně tak kovové spony na výstroji. 

8. Pokud má pes problém s plaváním, doprovoďte jej do vody a přizvedněte mu pod břichem zadní část těla. Získá tím větší jistotu v pohybu.

9. Psi malých plemen s nechutí vstoupit do vody přineste v náruči na mělčinu a po pozvolném ponoření je pusťte směrem ke břehu. Většinou se jim vybaví, že nožičky mají a plavat umí.. :-) Zvlášť, když bude na břehu jeden z dalších pánečků. 

10. Plavání je velmi fyzicky náročné: 1 minuta = 1km běhu. Vodní prostředí nutí ale psa zatěžovat všechny končetiny rovnoměrně. Je proto výborné i pro psy v rekonvalescenci po úraze nebo operaci.