Sluch psa | MUJPES.CZ

Sluchový smysl sidlí v ústrojí, které se běžně nazývá uchem. Ušní boltce psů mají různý tvar a různé drženi podle plemene psa. Nejvhodnější jsou boltce vztyčené a větší. Také lidé, chtějí-li lépe slyšet, přikládají k uchu dlaň a zvětšují si boltec.


Při vnímání zvuků si psi v případě potřeby pomáhají pohybováním boltců, a pokud mají boltce svěšené, i nadzvedáváním boltců. Někdy nakloní i celou hlavu ve směru zvuku a tím si zjišťují místo, odkud zvuk přichází. V porovnání s člověkem mají psi i se svěšenými boltci daleko lepši sluch.

Lidské ucho vnímá tóny, které mají do 20 000 kmitů za vteřinu. Naproti tomu pes vnímá tóny i přes 20 000 kmitů, a to až do 40 000, dokonce až 45 000 kmitů (tj. ultrazvuk). 
Sluch psa je velmi dokonale vyvinut, a proto nenadálé a silné rány, výstřely a detonace různého druhu mohou u psa daleko spíše než u člověka vyvolávat bolest. V důsledku toho se může pes začít bát rány. Proto musíme při navykáni psa výstřelům postupovat opatrně. 

Sluch psa rozlišuje nejjemnější odstíny tónů, nejnepatrnější rozdíly ve výšce tónů. Nejenže je dokáže rozlišit, ale udržuje si toto rozlišeni trvale jako lidé s absolutním sluchem. Tato rozlišení jsou daleko přesnější než u lidi, protože pes má značně jemnější sluch než člověk. Slabý šum, který člověk vnímá na vzdálenost 3-4 metrů, slyší pes již ze vzdálenosti 24 metrů. Tyto schopnosti umožňují používat při výcviku a vedeni psa různých i velmi tichých zvukových podnětů, tj. povelů, jako různých druhů hvizdu, syknuti spod. nebo i lidské řeči.

Proto se také stává, že například na procházce v lese nás pes upozorní na další návštěvníky, dávno předtím než je spatříme nebo uslyšíme.
O tom, jak výborný sluch pes má a jak mimořádná je jeho rozlišovací schopnost, svědčí i tyto případy:

pes v bytě pozná, zda jde kolem domu, po schodišti nebo chodbou známá nebo cizí osoba. Na cizí osobu štěká nevraživě, známou osobu vitá radostným štěkotem, vrtí ocasem, popřípadě běží ke dveřím, aby ji uvítal hned, jakmile vstoupí. Někteří psi poznají podle stisknutí zvonku, resp. tlačítka, které je v přízemí, zda se ohlašuje zvoněním známá nebo cizí osoba, i když jsou v bytě v poschodí.