Reflexní terapie zvířat

 

Reflexní terapie je to jedna z nejúčinnějších metod alternativní medicíny, která využívá skutečnosti, že všechny orgány nebo části těla mají svoje reflexní místo (reflexní plošku) na chodidle. Existují ještě jiné reflexní displeje kromě chodidel, například ruce (Janča RT str.153,154, Janča AM str.50), uši (Janča AM str.68), předloktí (Janča RT str.173), podkolení, oči (Janča AM str. 87) atd.

Při práci se psy vzniká několik otázek:

  • Jak se orientovat na chodidle pejska?
  • Postačí mačkat packy zadní nebo je třeba stimulovat i packy přední?
  • Jak organizovat mačkání pro různé typy onemocnění?
  • Je diagnostika stejně spolehlivá jako pro člověka?

Diagnostiku mám již dnes vyřešenou: při silné bolesti při mačkání reflexní plošky pejsci buď cuknout nebo zakňučí. A postačí stimulace zadních tlapek.

Musíme konstatovat, že účinky mačkání reflexních plošek u pejsků jsou vynikající. Jelikož pejsci vlastně chodí po špičkách, ostatní zóny na chodidlech jsou při normální chůzi fakticky mimo přímou stimulaci. Proto reflexologické působení na ně má mnohem razantnější efekt než při působení na chodidlo lidské.

Probereme dva vynikající body (C-bod a Br-bod), které mají silné harmonizační a léčivé účinky. C- bod harmonizuje vše po stránce nervové, protože působí na pravou mozkovou hemisféru. Hledáme ho na levé, zadní pacičce na nártní straně a podobně jako u člověka těsně před výčnělkem patní kůstky. Ještě jednou připomínáme, ž pejsci chodí po špičkách a tudíž mají paty zvednuté. Na rozdíl od lidského chodidla je to pejskovo mnohem užší. což znamená, že si nemusíme dělat starosti se spojnici výčnělku s vrcholkem hlavního kloubu palce, ale jednoduše mačkáme těsně před výčnělkem.

C - bod má hlavně vliv na pravou hemisféru, která je tou léčivou a dokáže tělo naladit po stránce energetické i nervové. Předpokládáme, že podobně působí i u psa jako univerzální bod na léčení a zvládání potíží. Například u lidí je nepostradatelný při léčbě epilepsii. U našich psů se výborně osvědčil při silném rozrušení, například při silvestrovské střelbě, nebo jiném strachu.

C - bod je třeba mačkat pro prevenci jednou denně a při potížích 3 - 5x denně po 15 - 20 zmáčknutí.

Br - bodem stimulujeme brzlík (thymus), který považujeme za hlavního šéfa imunitního systému a celé hormonální sféry. Nachází se na zadních chodidlech ze strany šlapky, těsně pod hlavním kloubem druhého (z vnitřní strany) prstu. Nehtem pomalu rytmicky (ve frekvenci 1 - 1,5 vteřiny) toto místo asi pod uhlem 60° stlačujeme.

Někteří psi, podobně jako lidé nedávají najevo své emoce, nebo je nedokážou vyjádřit, což se jim promění v určité tělesné potíže. A právě brzlík velmi citlivě reaguje na stav psychiky. Například lidé si někdy ke staršímu psovi pořídí mladšího. Ten, pokud nesmí nebo nedokáže vyjádřit žárlivost (ne nadarmo se říká žárlivý jako pes) se stáhne do sebe a v celé ty beznaději se omezí funkce brzlíku. Výsledkem tohoto procesu bývají různé rakoviny.

Dobře se osvědčil při zmírnění následků tzv. falešné březosti, při které feně otékají struky a někdy hrozí až zánět dělohy. Brzlík znovu pomůže naladit hormonální sféru a tím i odeznění potíží. V případě, že v děloze zánět již probíhá, což se pozná podle charakteristicky zapáchajícího výtoku a častého pití vody, je třeba neodkladně běžet za veterinářem, aby dělohu vyoperoval. Zde již reflexní terapie nepomůže.

Br - bod je třeba mačkat pro prevenci jednou denně a při potížích 3 - 5x denně po 15 - 20 zmačknutí. Brzlík bychom neměli předražďovat, čili najednou nemačkat víc než 15 - 20x.

Mačkáním nebo hlazením reflexních plošek ledvin zabezpečíme zlepšení odvádění uvolněných toxických látek z těla. Stimulace ledvin je vhodná při jakémkoliv onemocnění.

Když i po ohleduplném stlačení reflexních plošek ledvin, pejsek prudce pacičkou ucukává, znamená to, že má ledviny nemocné. V tom případě je mu potřeba podávat ledvinový čaj, nebo mu jej vlažný vtírat do zad.

Reflexní plošky ledvin se nachází přesně uprostřed zadních šlapek. Při velmi silné bolesti (ucukávání), plošku pouze hladíme. Ledviny se ovlivňuji při každém reflexologickém ošetření a postačuje 15 - 20 stlačení, ale víckrát denně.

Pamatujme také na pitný režim psa a vodu v misce nenecháváme nevyměněnou celý den. Pokusme se vžít do jeho pocitů, zda by nám chutnala takováto odstátá voda. Naše modrá německá doga Gella (8 let) pije pouze vodu z kohoutku, jinou odmítá.

Pejsci mají rádi rituály, tj. obvyklosti, které s nimi pániček dělá pravidelně každý den. Například my se každé ráno 2-3 minuty mazlíme s naší Gellinkou a na závěr ji vždy promačkáme obě zadní chodidla. Když je neodtahuje, tak víme, že je všechno v pořádku. Naopak, když ucukne, snažíme se zjistit, kterého orgánu reflexní ploška bolí a nasadit přírodní léčbu. To představuje častější promačkávání/hlazení bolestivých míst a užívání bylinných tinktur.

Kromě toho, že reflexní terapie pomáhá nám a naším klientům od různých potíží, je to také ideální metoda pro prevenci. Samozřejmě jí používáme i při léčbě našeho psa. Někdy se stává, že nás žádají o pomoc i cizí majitelé pejsků, kteří se to o nás a reflexní terapii nějak dověděli. Například čivava od sousedů měla bulku u struku. Tak jsme jim doporučili mačkání reflexních plošek ledvin (uprostřed pacičky zespodu) a pohlavní sféry (okolí pat na obou pacičkách). Útvarek dostali za úkol masírovat naší mastičkou RSOL 5 (mast z celíku zlatobýlu). Bulka zmizela a pejsek je pořádku.

Jednou si stěžovala spoluvenčící paní, že její labradorka má lupy. Doporučili jsme ji třikrát za den mačkat reflexní plošku jater po dvacet krát.(na pravé pacičce, ze strany šlapky u vnějšího okraje). Za tři dny byly lupy pryč.

Ing. Július Pataky a Beáta Patakyová jsou reflexní terapeuté. Alternativními metodami léčby se zabývají od počátku devadesátých let. Věnují se terapeutické praxi, ve které používají a rozvíjejí reflexní terapii, reflexní diagnostiku, ale i další související metody, hlavně uvolnění psychických příčin nemocí, fytoterapii apod.

Denně poskytují bezpočet rad po telefonu a prostřednictvím internetu. Reflexní terapie se doslova stala součástí jejích životního stylu. S reflexní terapii žijí již dvě desetiletí.