Pro psa prášek nebo tablety? Nebo tekutinu? | MUJPES.CZ

Každý známe svého psa. Jeden vezme tabletku jen v šunce, jiný tablety rozpozná ať jsou zabalené v čemkoliv a spolehlivě kus podávané vybrané dobroty s tabletkou vyplivne a odmítne. Každý má už svůj osvědčený způsob, jak předepsané nebo prospěšné do svého zvířete dostat.  Pokud ne, dovolujeme si vám nabídnout zkušenosti z praxe.

Tabletky: tabletky se podávají ideálně v měkkém kusu stravy, do kterého se zamaskují vmáčknutím. Měkká strava – homogenní salám, paštiky a konzervy, tavený sýr, máslo, sádlo apod. klouže při polykání krásně do krku a nenutí psa zkousnout a tím i při překusu odhalit podezřelou chemikálii , která mu byla do sousta vpravena pánečkem. Ne, že by mu nevěřil, ale důvěřuj a proveřuj ????

Tabletky lze v podávané potravě také rozpustit – dno misky zalejete vlažnou vodou a tabletky do ní ponoříte. Většinou mají dobrou rozpustnost a po rozmíchání po chvilce máčení se samovolně rozptýlí v tekutině. Do tekutiny nasypete granule, které dochutíte něčím voňavým nebo přidáte masíčko s přílohou, vše promícháte  a můžete podávat.

Některé léky se ale podávají na lačno. Je to z důvodu jejich účinku, vstřebatelnosti účinných látek nebo možné vazbě jejich složek na podávanou stravu. Je proto třeba určitě sledovat doporučené podávaní na obale výrobku nebo v příbalové informaci, ať neuděláte chybu. Podávání na lačno patří k nejproblematičtějším. Občas, jak se lidově říká „babo raď“.

Ideální pro podávání např. doplňku výživy je forma dochucených past, kdy zvíře samo slíže pastu z aplikátoru nebo z prstu. I když: 

Podávání tabletek nebo past přímo do krku lze nacvičit. Ukazováček a palec spojíte bříšky k sobě, vytvoříte zobáček. Mezi bříšky obou prstů nabídnete pejskovi čelně mezi přední zuby pamlsek, který s pochvalou uvolníte. Když si pejsek zvykne na tento způsob podávání něčeho dobrého postupně prsty rozevíráte přední zuby, zobáček tvořený dvěma prsty se pozvolna otevírá. Odměňujete druhou rukou.  Stále chválíte.  Až do otevřené tlamy. Konečná fáze cviku vypadá tak, že je zobáček ze dvou prstů plně otevřený do možnosti vašeho psa nebo do potřeby podání léků, druhou rukou vkládáte tabletku a odměňujete za polknutí.

https://www.youtube.com/watch?v=3qNLGfdEoDw

Co se týká rozpustnosti podávaných preparátů výraznou výhodu mají doplňky a léky podávané v sypké formě, tedy v prášku. Problém je s dávkováním, v tom jsou daleko přesnější tablety. Sypká forma se proto častěji týká doplňků krmiv – na podporu kloubů, pro regeneraci, pro stabilizaci trávení…, kde na nějakém tom gramu navíc nebo méně až tak nesejde.

Pokud máte jeden a tentýž preparát a rozhodujete se mezi práškovou nebo tabletovou formou… co je třeba si pohlídat? Koncentraci účinných látek v doporučeném dávkování. Nemusí být shodná. V případě doplňků do potravy se nikde také nepředepisuje, kolik který doplněk má mít jakou koncentraci konkrétní látky a v jaké chemické formě má tato látka být. Může se vám proto klidně stát, že podáváte nějaký doplněk výživy, který je sice drahý, ale jeho účinnost je diskutabilní.

Při volbě konkrétního preparátu z toho důvodu doporučujeme konzultovat jeho výběr s lidmi s farmaceutickým vzděláním – lékarnící v lékárnách, s veterinárním lékařem nebo s lidmi, kteří ví něco o výživě psů. Určitě poznáte rozdíl.

A jak tekutina? Sirupy bývají dochucené a nebývá problém s příjmem. Koncentrát ale doporučujeme nepodávat samotný, aby neulpíval na sliznicích, ale zamíchat jej do krmiva a podávat ho spolu s krmnou dávkou nebo, pokud je dovoleno, naředit ho alespoň čistou pitnou vodou. Tekutá forma preparátů mívá nejvyšší vstřebatelnost, včetně tabletek nebo sypké formy preparátu podávaného rozpuštěného ve vodě.

 

Autor článku: Yvona Rumpíková