Pozor na Silvestra! | MUJPES.CZ

Zvýšený počet hlášení o zatoulaných psech zaznamenávají každoročně již od vánočních svátků během silvestrovské noci útulky pro opuštěná zvířata, odchytové služby i centrální evidence operátoři Národního registru majitelů zvířat. Vrchol pak každoročně přichází se silvestrovskými oslavami. Situaci potvrzují i odchytové služby a útulky pro opuštěná zvířata. Přitom mnohdy stačí jen lépe svého miláčka na bujaré oslavy příchodu nového roku připravit.

Hlučené petardy či výrazné světelné efekty znamenají pro většinu psů a koček značné trauma. Není vzácné, že i velice vychovaný pes po ohlušující ráně svému majiteli uteče a v šoku nenajde cestu zpět domů. Ve většině případů skončí v útulku nebo na veterinární ošetřovně. Operátoři Národního registru pak již od vánočních svátků, nejvíce však během silvestrovské noci zažívají nápor telefonátů majitelů, jejichž pes se během noci ztratil. V předchozích letech se všichni psi označení mikročipem a hledaní prostřednictvím centrální evidence Národního registru vrátili zpět ke svým majitelům. I toto krátkodobé odloučení však bylo zbytečné.

Pro klidnou poslední noc roku stačí několik jednoduchých opatření:

  • pravidelnou večerní procházku naplánovat na dobu do 22. hodiny případně po 2. hodině ranní, kdy jsou ulice klidnější
  • pro vycházku zvolit méně frekventovaná místa a vyhnout se parkům, v nichž často oslavy probíhají
  • pes musí být na vodítku
  • pes musí být spolehlivě označen (mikročip, patrona se jménem a kontaktem majitele, méně spolehlivé je tetování, které často není čitelné) a zaevidován do fungující databáze
  • u výrazně bázlivých zvířat je vhodné konzultovat s veterinárním lékařem na podání léků se sedativním účinkem nebo s několikadenním předstihem podávat přírodní zklidňující preparáty (existují ve speciálním provedení pro psy a kočky)

Pokud se pes či kočka přes veškerá opatření ztratí, měl by majitel co nejdříve kontaktovat útulky v okolí nebo se obrátit přímo na Národní registr majitelů zvířat, který zajišťuje nepřetržitou 24hodinovou službu a přijímá hlášení o ztracených i nalezených zvířatech označených mikročipem i všemi ostatními způsoby. ¨ Nálezce zvířete by pak měl neprodleně kontaktovat veterinárního lékaře, útulek nebo městskou policii a požádat o načtení mikročipu. Pokud je pes označený čipem i tetováním, nahlásit číslo operátorům Národního registru majitelů zvířat.

Non-stop služba - samozřejmě i na Silvestra - je k dispozici na tel. 602 611 053.

Další informace poskytne:
Markéta Císařovská:
Tel. 606 609 300:

Národní registr majitelů zvířat:
P.O.BOX 132:
120 00 Praha 2:
Non-stop služba 602 611 053:
info@narodniregistr.cz:
www.narodniregistr.cz: