Podmínky chovnosti, svod mladých | MUJPES.CZ

Máte doma vytoužené štěňátko a chcete proniknout do  oblasti chovu a chovatelství?  Budeme se Vám snažit postupně popsat, co je nutné k tomu, aby jste se svým pejskem splnili tzv. podmínky chovnosti. Jejich splnění je nutné k tomu, aby Váš pejsek byl zařazen do chovu.

Co tedy musíte splnit??

Váš pejsek musí mít platný průkaz původu, musí splnit svod dorostu, bonitaci v dospělosti a výstavu. U většiny plemen se vyžaduje ještě splnění zdravotních předpokladů pro uchovnění např. RTG na dyspalzii , u pracovních plemen zkouška z výkonu. Přesná kritéria jsou dána "chovatelskými předpisy", které jsou vydány příslušným klubem chovatelů pro dané plemeno.

Co Vás tedy čeká a jak začít?

Chovatelé většinou chtějí zůstat v kontaktu s majiteli štěňat a zajímá je, jak Vaše štěně prospívá. Ptejte so chovatele na vše, co Vás zajímá, pokud Vám to nenavrhne sám, zeptejte se na adresu klubu chovatelů Vašeho plemene. Adresy bývají uvedeny také v některých kynologických časopisech a teď již jistě i na internetu.

Jednotlivé kluby vydávají zpravodaje, kde se dozvíte vše o Vašem plemeni a také o konání akcí pořádaných klubem, výstavách atd.

Svod dorostu

To bude asi první akce s Vaším pejskem zúčastňují se ho psi a feny od  9 měsíce věku. Proč se pořádá?

Poskytne potřebné informace poradci chovu, který chov sleduje, vyhodnocuje a doporučuje na krytí psy chovným fenám. Chovatel má zde možnost  vidět štěňátka jednoho vrhu dohromady. Také 
majitelé chovných fen svod sledují odchovy po jednotlivých psech, aby si mohli vybrat psa pro svoji fenku.
Jinými slovy: Potkáte zde odborníky, chovatele, a hlavně plno fajn lidí, kteří fandí tomu plemeni, co vy…

Jak většinou probíhá a co se očekává od majitele?

Vašeho pejska posoudí poradce chovu. Pejska budete vodit ve výstavním kruhu podobně, jako jste to určitě viděli na výstavě. Pejsek by měl být předveden v klusu, pak  v klidu. To je dobré doma natrénovat , volit takové tempo chůze, aby odpovídalo klusu psa. Při zastavení dát psíkovi povel, třeba "postoj", čímž ho učíte, aby na tento povel zůstal v klidu. Když se to povede, vždy následuje odměna. Může Vám i pomoci třeba člen rodiny, který na pejska zavolá a ukáže mu hračku nebo pamlsek .

Učte pejska také kontaktu s cizí osobou. Posuzovatel se bude dívat na srst, u psů kontrolovat varlata a také se prohlíží zuby. Požádejte známého aby psíka pohladil a prohlédl. Pes by neměl být bojácný ani agresivní.

Chrup se ukazuje jednak z boku, psíkovi poodrhrnete pysky, pak se prohlíží skus (tlama zavřená), na zuby se díváme zepředu. Nejmenší zadní zuby (tzv. M3) se prohlíží tak, že se psovi otevře tlama dokořán aby zadní zuby byly vidět. Při ukázce zubů  můžete také učit psa na povel "zuby", aby věděl , co bude následovat.

A co je výsledkem svodu?

Každý majitel obdrží tzv. svodovou kartu, kde jsou uvedeny hlavní přednosti v exteriéru vašeho psíka a upozorněno na případné nedostatky. Podrobně se se zmíníme v souvislosti s bonitací.

Jde o svod dorostu, pejsek se ještě vyvíjí, proto informace ze svodu mají jen informativní charakter a nemají vliv na chovnost štěněte.

Účast n svodu je zapsána do rodokmenu psa slovem "Splnil" nebo "zúčastnil se". Po  splnění svodu se po dosažení  věkové hranice dospělosti  můžete zúčastnit bonitace.

A co závěrem?

Jde o první akci, kde předvedete svého mladého psa, posuzovatel přihlíží k tomu, že se jedná o mladé psy, takže 
když se něco nepovede, posuzovatel většinou ochotně poradí.

Pro psa je dobré, že si zvykne na nové prostředí, což se Vám do budoucna určitě bude hodit na výstavách..