Parazité psů II. - Parazitičtí prvoci | MUJPES.CZ

Drobné parazitické prvoky má podle mého názoru každý pes, většinou se jedná o velký výčet téměř neškodných druhů, kteří se po většinu svého života chovají jako neškodní komenzálové, problémy u nich mohou nastat v době, kdy pes má nějak sníženou obranyschopnost.

Například různé druhy Trichomonád žijících ve střevech nebo pohlavních orgánech. Je pravda, že někdy způsobují průjmy a trichomanády způsobují  pohlavních choroby, proto bych si dával pozor na multikrycí psy, kde je riziko nákazy poměrně vysoké. Přítomnost těchto zvířátek pravděpodobně nikdy neobjevíte, občas možná způsobí u feny nějaký výtok a nebo zánět močové trubice. V nejhorším případě při napadení pohlavních orgánů mohou způsobovat neplodnost.

Nález trichomonád je možný ve výtěrech postižených míst (vaginální sekret aj.) , pro určení je potřeba materiál barvit hematoxylinem. Bezpečné určení je možné také pomocí molekulárně-biologických technik.

Na trichomonády platí především Entizol a nebo metronizadol a jiné deriváty 5-nitroimidazolu.

Do další sorty patří poměrně nebezpečné druhy. Trypanosomy a Leishmanie záměrně vynechávám, protože s těmi se většinou běžný český pejskař nesetkává. Vyjímkou mohou být importy psů z Afriky, amerického kontinentu aj.

Poměrně rozšířené jsou u nás Diplomonády a z nich zejména Giardia. Giardie mají zdvojený jaderný aparát a zdvojený počet bičíků. Svým adhezivním diskem se přichycuje na epitel tenkého střeva a tím jej poškozuje, živí se tekutinami střevního obsahu. Giardioza se projevuje zejména častými zácpami střídajícími se s průjmy, někdy i zvracením. Stolice je hlenitá s množstvím tuku většinou bez krve. Příznaky se mohou projevit až při jiných střevních obtížích. Trofozoiti se hledají v nativních preparátech v čerstvé průjmové stolici a nebo centrifugátech duodenální žlázy. V pozdější fázi onemocnění je možné ve stolici nalézt cysty, které se pro diagnostiku vyplavují síranem zinečnatým. Léčba probíhá obdobně jako u trichomonád, zejména Entizolem.

Entamoeba hystolitica: parazit člověka, opic, psů, koček, krys atd. Vyskytuje se ve dvou formách:

  • 1)forma minuta-žije ve střevech, kde požírá bakterie, prvoky a kvasinky. Vyskytuje se při latentní a chronické fázi. Tvoří cysty.
  • 2)forma magna-se vyskytuje v akutní fázi, vniká do střevní sliznice, jater a dalších trávicích orgánů, kde způsobuje záněty. Mnohdy bez klinických příznaků se při menším oslabení organismu mění v horor. Střevní onemocnění se projevuje bolestmi s krvavými průjmy. Mnohdy pak nastává smrt vyčerpáním. Většinou pak přechází na chronickou fázi. Při nákaze jater dochází k amébové žloutence. Ve vzředovatělém střevě vzniká tvrdý amébový granulom.

Diagnostika: v akutní fázi lze ve stolici nalézt velké dyzenterické měňavky s pohlcenými erytrocyty. Při chronické a latentní fázi lze nalézt 4 jaderné cysty. Léčí se Entizolem.

Toxoplasma gondii: vícehostitelská druhově nespecifická kokcidie. V mezihostitelích se množí nepohlavně. Nepatogenní kmeny vytvářejí tenkostěnné orgánové cysty. Typickým definitivním hostitelem(tj.kde se koná fáze pohlavního rozmnožování) je kočka. Typickým mezihostitelem je hlodavec. Mezihostitelem však může být i třeba člověk. Pes bývá jak hostitelem(v případě, že sežere infikovanou myš), tak mezihostitelem, kdy je nakažen z trusu koček (většinou tak, že sežere pokálenou trávu). Až na určité vyjímky nezpůsobuje vážné zdravotní komplikace, například, když se fena nakazí během rané březosti, většinou pak způsobuje potrat a nebo špatný růst plodu --> morfologicky deformovaná štěňata. Diagnostikovat lze pouze imonulogicky při odběru krve. Neléčitelné.

Sarcocystis cruzi a Sarcocystis tenella (svalovky): Svalovky vytvářejí cystovité útvary ve svalovině mezihostitelů, hostitel se nakazí pozřením infikovaného masa a v buňkách střev se uskutečná gamogonie s tvorbou oocyst(sporulují uvnitř hostitele). Definitivním hostitelem je pes. S.cruzi způsobuje při nákaze oocystami hynutí telat. S.tenella způsobuje hynutí jehňat.

Diagnostika: serologicky, v trusu psů lze najít oocysty.

Prevence: dobrá tepelná úprava masa.