Omega 3 a Omega 6 v krmivech pro psy | MUJPES.CZ

Je vhodné krmit krmivem, které na sobě nenese nálepku : "obsahuje Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny"?  Přišel nám dotaz na e-mail. 

Ve zkratce: zkoumáte -li obsah Omega 3 a Omega 6, nedejte na leták, podívejte se blíže na surovinové složení.

Zdroj Omega 3: některé rybí oleje, lněný olej. Rybí oleje obsahují kyselinu alfa-linolenovou a dva z jejich hlavních metabolitů. Vysvětlení dále. Odpovědnost za stav kůže a srsti je sporný, připisuje se jim ale význam při řadě fyziologických pochodů.
Zdroj Omega 6: rostlinné oleje. Skupina esenciálních mastných kyselin Omega 6 se odvozuje od kyseliny linoleové, která se vyskytuje např.ve slunečnicovém nebo světlicovém oleji. Z kyseliny linoleové vzniká kyselina gama-linolenová, která je za optimální stav kůže a srsti odpovědná plnou měrou.


Abychom se nezamotali do odborných termínů příliš, zkusme si vysvětlit, co je to Omega3 a Omega6.
Omega 3 a Omega 6 je označení pro skupinu látek, které mají určité chemické složení a schopnosti a spadají pod větší skupinu, která se nazývá Nenasycenými Mastnými Kyselinami (NMK) a NMK jsou jednou ze součástí tuků obsažených v přirozených potravinách. Mezi nejznámější NMK patří kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Někdy jsou označovány souhrným názvem vitamíny skupiny F. Za svou známost tyto tři kyseliny vděčí pravděpodobně faktu, že spadají do kategorie esenciálních(EMK), tedy nezbytných pro organismus.  Organismus si je sám nedokáže vyrobit. Dotace v potravě je proto velmi žádoucí.


Kys.linolová, linolenová a arachidonová ovlivňuje metabolismus tuků, činnost pohlavních žláz a žláz s vnitřní sekrecí, funkci žaludeční stěny.
Proklamovaný vliv na stav kůže a srsti mají až jejich metabolity, tedy látky, které z nich vznikají. Tato přeměna je možná ale pouze za přítomnosti členů další skupiny látek, které se nazývají enzymy.

Kyselina gama -linolenová byla jmenována jako jedna z nejdůležitějších pro stav kůže a srsti a tvoří se za pomocí enzymu ve zkratce pojmenovaného D6D. Aktivita tohoto enzymu může být blokována např. dietou s nízkým obsahem bílkovin, působením stresu, stárnutím, při virových onemocněních apod. To ve výsledku znamená, že potrava bohatá na zdroj NMK nemusí být nic platná, když nemáte v těle enzym, který by "vyrobil" funkční metabolit. Východiskem z této situace je přeskočit jeden článek řetězce, který blokuje všechny ostatní a dodat při potížích s kvalitou kůže a srsti kyselinu gama-linolenovou přímo v potravě. Dostala jsem se tak k pupalkovému oleji, který je vynikajícím zdrojem kys. gama linolenové již sám o sobě. Proto ho podáváte.

Poučení: není olej jako olej. Je olej který pomáhá a je olej pro olej bez výrazného efektu podávání...

Pro bezproblémovou přeměnu EMK jsou zapotřebí samozřejmě ještě další doplňující látky a to vitamín E, A, C, B6, B5 a stopové prvky zinek a hořčík. Upozorňuji na skutečnost, že vitamíny rozpustné v tucích (A a E) z vyjmenovaných lze předávkovat. V případě, že krmíte vyrovnanou dietou a pes netrpí poruchou metabolismu NMK je dotace výše zmíněných látek zbytečná.

Náhradou pupalky může být i olej z brutnáku lékařského. Někteří z výrobců jeho obsah uvádí i v granulovaných krmivech.

Ing. Yvona Rumpíková