Omega-3 mastné kyseliny
Mastné kyseliny omega-3 přispívají k udržování nízké hladiny cholesterolu, stabilizují nepravidelnost srdeční činnosti (arytmii) a snižují krevní tlak. Mastné kyseliny omega-3 jsou rovněž přírodními krevními ředidly, omezují tvorbu sraženin, působí protizánětlivě a jsou součástí buněčných membrán.
Rostlinné omega-3 obsahují především mastnou kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sobě nevyužitelná a tělo ji musí zpracovat na na EPA a na DHA. Tělo je ale schopné přeměnit pouze velmi malé množství této kyseliny, cca 2 - 5 %. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost Omega 3 jen velice malá a masožravým zvířatům se doporučuje podávat Omega-3 mastné kyseliny hlavně živočišného původu.
Živočišné zdroje omega-3 mastných kyselin tělo využije až z 98 %
Zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb pocházející zejména z chladných vod (sleď, losos, makrela, sardinka nebo např. tuňák).