Kavkazský pastevecký pes | MUJPES.CZ

Setkáváme se tu s překrásným a prastarým přírodním plemenem psů, nesmírně inteligentním. Je to vysloveně strážní pes, který miluje svého pána a chrání všechno - stáda, objekty, vše co pánovi patří, co hlídat má. Velmi dobře si uvědomuje svou sílu, pracuje samostatně a je až extrémně nezávislý. Vyznačuje se vrozenou ostrostí, vysoce vyvinutým obranným instinktem v aktivní formě, nekompromisností a nedůvěřivostí k cizím lidem a agresivitou vůči cizím psům V kruhu rodinném je nesmírně laskavý, něžný a se psy, kteří patří do rodiny, vychází také velmi dobře, je však nutné mít na paměti, že jde o přírodní plemeno psa, kde platí mnohem výrazněji smečkové uspořádání hierarchie, do které by majitel neměl zasahovat, nýbrž toto ctít. Vyhne se tím možným potyčkám.

Charakteristika plemene: Je to pes, který ke svému životu potřebuje práci, ať již je to hlídání rodinného domku či farmy se zvířaty nebo areálu. Potřebuje dostatek pohybu. Jeho hustá srst ho ochrání před mrazem i vedrem, nepotřebuje žádné luxusní boudy, postačí přístřešek, kam se může schovat před deštěm a sluncem.

Povaha: Silná, vyrovnaná, klidná a sebevědomá se silně vyhraněnou obrannou reakcí, projevenou v aktivní formě. Člověk, který se rozhodne si kavkazáka pořídit, by měl vědět, že jeho pes nebude nikdy absolutně poslušný. Čímž ovšem neříkám, že by se neměl vychovávat, naopak. Přivolání musí ovládat, zrovna tak jako chůzi u nohy.

Historie: V dávných dobách to byly polodivoké šelmy, jejichž pracovní náplní bylo střežit stáda před vlky, medvědy, sněžnými levharty a lidmi. Chovatelstvím se pastýři nijak netrápili. Existovala pouze selekce pracovním stylem: “Jo, ty jsi prohrál souboj s vlkem? Tebe se živit nebudu“ - a následovala smrt. Zrovna tak dopadl jedinec, který projevil agresivitu vůči svěřeným zvířatům.
Čistokrevný chov těchto psů začal až v Rusku v první polovině minulého století. Chtěli z něj udělat plemeno služební. Ovšem to není nic zajímavého pro hrdého, dominatního kavkazáka, který nesnáší být uzavřen v malém kotci a ještě k tomu snášet cvičácký dril. A tak byli kavkazani označeni jako nevycvičitelní, útoční, nebezpeční a zlí. Díky tomu kavkazský pastevecký pes naštěstí neprošel žádnou módní vlnou a jeho nádherné povahové vlastnosti se zachovaly. Osvědčuje se jako stoprocentní hlídač nejrůznějších objektů a je jen škoda, že je málo využitý pro své prapůvodní poslání - ochranu stád
K nám byl první pes, Finn, dovezen v roce 1981 z Německa.

Není to příliš rozšířené plemeno. Například v roce 2000 bylo v Plemenné knize zapsáno 119 štěňat a to i včetně importů. Chovem se zabývá úzký okruh milovníků tohoto plemene, kteří chápou a oceňují jeho úžasné povahové vlastnosti.

Klasifikace FCI: 2

Výška v kohoutku: psi minimálně 65 cm, běžná výška 73-77 cm, feny minimálně 62 cm, běžná výška 68-72 cm

Hmotnost: 60 – 70 kg

Standard: Uveden na stránkách KRAOP - http://www.sweb.cz/KRAOP

Lída Švecová - http://mujweb.cz/www/lajdn1