Jak si hrát se svým psem... (?) | MUJPES.CZ

Hra má funkci vazby. Ve hře zvířat, ale také lidí, vznikají stavy vzrušení a uvolnění bez agrese. Pohyb při hře zlepšuje prokrvení celého organismu. Hra je všechno možné jen ne nepotřebná činnost. Organismus potřebuje neustálé impulsy, aby mohl pracovat. Toto vše můžete svému psovi nabídnout formou hry.

A jak si hrát se svým psem?

Hrajte s ním hry a vyhrávejte. Hry simulují přirozené situace, ke kterým by došlo v průběhu lovu. Pokud si hrajete správně se svým psem, posílíte si v jeho očích své postavení co by dominantního vůdce smečky. Můžete si s ním hrát „na pronásledování“ a hru „na vlastnění“. Pes si sám se sebou hraje „na zabíjení“ .

Velmi oblíbené jsou u psů hry „hledací“ - ale tento typ her není přímo o posílení Vašeho postavení, jedná se o hry spojené s pachovou prací psa. Psa ale výborně zabaví.

Hra „na pronásledování“ je klasická hoňka za odhozeným míčkem. Imituje pronásledování kořisti. Pánečkové jsou si kvůli této hře ochotni vykloubit ramenní kloub nebo pořizovat různého vrhače míčků, aby odhodili co nejdál a pejsek se pořádně proběhl. Často si majitelé pejsků stěžují, že pejsek pro míček odběhne, ale už ho nepřinese. Věřte nebo ne – chyba je v nácviku. Jestliže chcete, aby pejsek míček přinesl, musíte se pohybovat směrem od pejska, ne směrem k němu. Základem těchto her je i běh za střapcem, sportovní odvětví kynologie zvané coursing. Cílem psa při coursingu je ulovit kořist, která je tažená navijákem. Vážení, pokud ale máte psa se sklonem k „lovení čehokoliv co se hne“ podporované ještě tréninkem coursingu – pozor na polích a v lesech. Vyběhnutí za něčím na druhé straně čtyřproudovky bez ovladatelnosti je vyvoláváním deště a kolkovanou žádostí o průšvih. To pak jdete tahle nic netuše lesem a zprava se ozývají podivné kvílivé zvuky. Zavoláte si svého psa k noze a čekáte, co bude. Potom to přijde - srna – zběsilý úprk kamkoliv hlavně pryč a za ní ve vzdálenosti asi 80m nadšeně v nejvyšším vzrušení kvílející boxer. Po chvíli ztuhlého překvapení se vydáte směrem odkud oba běželi v naději, že pomůžete nasměrovat nešťastného majitele na směr ztráty svého psa. Ujdete odhadem 5km a on nikdo nikde:-(( Dobrá vůle se vytrácí, zase jeden, co neuhlídal..

Hra „na zabíjení“ - třesením kořisti pes ulovené zvěři láme vaz. Zní to možná poněkud morbidně, ale pokud pes hračkou třese – opakuje tím vrozený vzorec chování, který má za cíl usmrtit ulovené zvíře. Víte proč jsou tak oblíbené pískací hračky? Vydávají podobné zvuky jako zvíře v posledním tažení:-) Už se Vám stalo, že pes o hračku ztratil zájem, když přestala pískat? Jakpak by ne – v jeho hlavě byla hračka v této chvíli již „mrtvá“. Při této hře většinou pes pána nepotřebuje, vystačí si sám.

Hry „na vlastnění“ aneb boj o lepší kus masa. Přetahování o kus hadry, šňůry, o aportek a vítězoslavný úprk před členy smečky. Uzmul jsem největší kus kořisti: Paráda. Ocásek vzhůru a už si to mažu...

Pro nás poučené pánečky platí: hry s hračkami dávají příležitost k soupeření a stanovování si rolí a postavení v hierarchii bez jakéhokoliv konfliktu.

Jak postupovat, aby mě pes při hře správně chápal?

Hry začínají vždy výzvou ke hře. Vyzýváte vy, ne pes. Základem úspěšné výzvy ke hře je úklid všech hraček. Všechny hračky jsou totiž jen a jen Vaše a vy určujete, kdy si pes bude hrát. Házení míčků do klína a kukuč – tak co jdem na to? ze strany psa a přijetí této výzvy je pro vás jako vůdce smečky nepřijatelné. Prostě to ignorujte. A až budete mít chuť – vyzvěte ke hře nabídnutím hračky vy. Chvíli si opravdu hrajte, dejte do toho veškerou energii a nechte psa vyhrát. A potom - třeba i podvodem začněte hrát tak, aby jste měli navrch vy. Házejte např. tak, aby jste byli u hračky první a zmocnili se ji. Pes si potřebuje uvědomit, že má vedle sebe opravdu soupeře. Vítězství i prohry střídejte. U pejsků, kteří potřebují zvednout sebevědomí klidně prohrávejte, u psů dominantních můžete měnit poměr výher i proher, ale hra by měla končit vždy Vaším vítězstvím. A hračku si necháte. Můžete ještě podněcovat zájem o hru i „kořist“ tím, že si s hračkou hrajete jen vy sami, ale hračka na konci hry zůstává Vaším majetkem. A pěkně ji vítězně uložte mimo dosah psa. Do příště.

Pozor: hra pokračuje jen, pokud má pes zájem. Jestliže pes o hru nebo hračku zájem nejeví, hru ukončete. Ukončete ji i tehdy, pokud vidíte, že zájem upadá.

Je možné, že si Váš pes nebude chtít hrát. Většinou si nehrají psi, kteří si neměli možnost hrát v ranném mládí. Opakovanými výzvami ke hře se s tím můžete pokusit něco udělat, smiřte se ale s tím, že je tento stav většinou neměný.

Jasnou výzvou ke hře ve směru pán – pes může být změna nejen nabídka hračky, ale i změna polohy pána, který si třeba lehne nebo sedne na zem. I zde ale platí – i ležící pán vyhrává. Pro psa je výbornou zkušeností že i pán, který je polohově níže než pes dokáže vyhrát.

Hry „hledací“ jsou spojeny s pachovým vjemem. Při učení těchto her se pracuje se prouděním vzduchu (směrem větru) a při zácviku se pokládá např. oblíbená hračku do protivětru. Hry podobného typu můžeme nazvat třeba „honbou za pokladem“ . Pejska navedete na krátkou vzdálenost před hračku a dáte např. povel „hledej“. Větřík navane známý pach hračky pejskovi do nosu a ten by měl rychle pochopit, co od něj chcete. Odměnou na konci hledání je pro něj třeba přetahovaná o hračku s pánečkem. Hra může mít různé stupně obtížnosti, prodlužují se vzdálenosti, mění se typy úkrytů hračky, velikost hračky, podklad terénu apod. Později můžete naučit pejska rozlišovat hračky vlastní a cizí, vyhledávat schválně ztracené předměty apod.

Někdy pejsek nemá zájem o hračky, ale může si s pánem zahrát „hru na schovávanou“ . Pozor! Opět je vhodné při nácviku zvažovat směr proudění vzduchu a pejskovi za začátku hru co nejvíce zjednodušit, tzn. schovávat se po směru větru směrem k pejskovi. Při vycházce se pán v nestřeženém okamžiku schová třeba za nejbliží strom. A má u sebe třeba hračku nebo krabičku pamlsků. Pach pána pes důvěrně zná a tak vyhledání by neměl být žádný problém. Odměnou je mu jeho blízkost a připravená odměna. Podmínky se - opět – mohou postupně ztěžovat. Při této hře jen dbejte na bezpečnost pohybu psa při vyhledávání prakticky bez dozoru pána. Vyhledávání neprovádějte v blízkosti silnic a veřejných prostranství, uvažte reakci svého psa. Na větší vzdálenost může být tato reakce až panická a zmatečná – záleží na jeho povaze. Ale pokud pes klidně pracuje – je krása pozorovat jeho dohledávku z úkrytu a poté ho za práci odměnit.

Jdete si hrát? Utíkejte!

A nabídku hraček různého typu naleznete zde: https://www.mujpes.cz/hracky-1138/