Tvrdost zastudena lisovaných granulí

Dobrý den, ráda bych si nechala poradit. Mám štěně cca 6 měsíců (kříženka vlčáka), V současné době je na zastudena lisovaných granulích. Ráda bych zůstala u za studena lisované stravy, nicméně velikost a tvrdost současných granulí štěněti nevyhovuje (musíme jí to drtit). Koukala jsem a poloměkké granule za studena lisované asi neexistují...?

Klára Š.

Dobrý den Kláro, 

nerada, ale zklamu.

Zastudena lisované krmivo, které by bylo poloměkké, neexistuje nebo o něm v současné době nevím. 

Momentálně je na trhu dostupný buď granulát - extrudát nebo granulát - zastudena lisované krmivo nebo granulát - poloměkké krmivo nebo granule pečeného krmiva. 

Pro přehled...

Extrudované krmivo, které se vyrábí extruzí, má většinou vnitřní strukturu, která dovoluje krmivo namáčet. Krmivo, sice objemově pracuje, ale drží tvar. Namáčení granulí před podáním krmiva  by Vám mohlo pomoci. Extrudáty se vyrábí převážně z živočišných mouček pod vysokým tlakem a teplotou (120–180 °C).  Po extruzi je třeba do vzniklé hmoty doplnit nástřik vitamínů, které jsou procesem extruze degradovány, ale stále se jedná o nejrozšířenější typ stravování psů. Extruze sama o sobě zvyšuje stravitelnost vstupních surovin. 

Zastudena lisované krmivo vnitřní strukturu nemá, po namočení se v misce rozpadne na bláto (kaši). Stejný proces se děje i v trávícím traktu, který díky této vlastnosti i rychle opouští. Pes ho opravdu musí pozřít celé nebo pokousat, s tím ale máte problém. Vyrábí se lisování vstupních surovin při nižších teplotách (cca do 50–70 °C). Pro jeho kvalitu je rozhodující, co se do něj lisuje. Zda živočišné moučky nebo pozvolně sušené macerované čerstvé maso. 

Alternativou k zastudena lisovaným krmivům mohou být krmiva pečená. Pečená krmiva se připravují v troubě při nižších teplotách (80–120 °C). Proces je šetrnější než extruze, ale rozhodující pro kvalitu jsou znovu a opět vstupní suroviny. Výsledkem procesu je granule, které se na skus drtí na menší kousky. 

I tento způsob výrobní technologie by pro Vás mohl být řešením.

Poloměkké krmivo je samo o sobě s vyšším obsahem vlhkosti (cca 15–25 %) a pro usnadnění příjmu ho již není třeba smáčet.  Máme tu zkušenost, že po něm psi přijímají více vody. Je velmi chutné. Nezmám ale recepturu určenou pro štěňata velkých plemen. 

Zpět k Vašemu dotazu. 

Pokud trváte na příjmu granulovaného krmiva a za studena lisované krmivo Vám nevyhovuje strukturou, volila bych krmivo pečené nebo klasický extrudát, který bych před podáním vlhčila. 

Granule se vlhčí vodou teplou cca 40 stupňů, v poměru 1:1 (stejný díl granulí, stejný díl vody). Nechají se chvilku stát. Podáváte buď přímo s vodou (tím zvýšíte i příjem tekutin) nebo vodu slijete a podáte s vlhčeným povrchem. 

Vlhčené granule bývají pro psy atraktivnější než granule suché.

Vyšší příjem tekutin podávané spolu s granulemi jsou prevencí před vysokou koncentrací moči, která je jedním z rizikových faktorů pro tvorbu močových kamenů ve vyšším věku zvířete. 

 

Shrnutí výroby podle typu granulí:

Typ krmiva Teplota / způsob Konzistence Vhodné pro
Zastudena lisované cca 50–70 °C drobtivější, v žaludku kašovité všestranné použití, prevence torze
Poloměkké granule Nízká, částečně vařené měkké, vláčné starší psi, psi s dentálními problémy, pamlsky
Extrudované 120–180 °C (vysoký tlak) křupavé, porézní struktura všestranné použití,  prevence torze: rozložit krmivo na min. 2 dávky během dne
Pečené granule 80–130 °C (trouby) hutné, tvrdší všestranné použití

 

 

Ing. Yvona Rumpíková