Vývojový cyklus škrkavek | MUJPES.CZ

Škrkavka psí je nejčastějším oblým červem psa. Žije v tenkém střevě a živí se jeho obsahem. Těla dospělců dosahují délky asi 15 cm, jsou kroužkovaná, bělavé barvy.

Dospělé škrkavky ve střevě kladou vajíčka viditelná pouze pod mikroskopem. Ta odcházejí trusem do vnějšího prostředí, kde se dále vyvíjejí až dosáhnou infekčního stavu. Zralá infekční vajíčka obsahují larvu a vývoj do tohoto stadia trvá v přírodě běžně asi 4 týdny, při pokojové teplotě asi 2 týdny. Pes se nakazí pozřením buď samotného infekčního vajíčka nebo hostitele, ve kterém se škrkavky vyvíjejí částečně (např. drobní hlodavci, žížaly, brouci). Vajíčko prochází zažívacím traktem do střeva, kde se z něj uvolňuje larva. Larvy pak procházejí střevní stěnou do krevního řečiště a migrují organismem psa. Migrovat mohou dvojím způsobem. Při prvním typu migrace procházejí přes játra do pravé poloviny srdce a odtud do plic a průdušnice. Z průdušnice jsou vykašlávány a polknuty a dostávají se zpět do střeva. V průběhu tohoto stěhování se postupně svlékají a ve střevě po posledním svlékání dospívají a opět mohou klást vajíčka.

Při druhém typu migrace se larvy dostávají ze střeva do velkého krevního oběhu a pronikají do různých orgánů (játra, ledviny, svalovina a další), kde se opouzdří a zůstanou životaschopné několik let. U dospělých psů dochází především k tomuto typu migrace, a proto se u nich škrkavky ve střevě vyskytují méně často.

Další významnou cestou přenosu a udržování škrkavek v psí populaci je přenos přes placentu přímo do plodu. Během březosti dochází k hormonální stimulaci, která vede k poklesu imunity. Ten má za následek uvolnění opouzdřených larev z vnitřních orgánů feny, zejména z ledvin. Larvy pronikají do velkého krevního oběhu a kolem 42. dne březosti migrují přes placentu do jater plodu. Odtud již půl hodiny po porodu putují do plic a dále do žaludku a tenkého střeva, kam se dostanou asi za 10 dní po porodu.

Kromě placenty se larvy uvolněné z vnitřních orgánů dostávají také do mléčné žlázy a štěňata se po porodu infikují navíc pitím mateřského mléka. Nejmasivněji se z mléčné žlázy larvy uvolňují do mléka mezi 2. a 3. týdnem po porodu. Takto se většinou infikují všechna štěňata ve vrhu, i když byla u matky provedena řádná antiparazitární prevence. Přesto je preventivní antiparazitární ošetření důležité a to z důvodu snížení stupně promořenosti prostředí.

U psů se s věkem vyvíjí rezistence k infekci škrkavkami. Největší množství dospělých škrkavek se nachází u štěňat do 3 měsíců věku. Do věku 1 roku se jejich množství snižuje a u starších psů se dospělý červ vyskytuje jen vzácně, mají však v orgánech uloženy opouzdřené larvy.

https://www.mujpes.cz/odcerveni-1135/