DOVOLENÁ 19.8.2024

Vedení psa po parkuru | MUJPES.CZ

Já používám způsob, který jsem si nazvala vedení rukou. Spočívá v tom, že psovi ukážu kam má běžet tou rukou, u které je. To znamená, že když mám psa u pravé ruky, tak mu směr ukážu pravou rukou a naopak. Jako u každého vedení musí psovod dělat i obraty a měnit strany, aby psa dobře navedl a tím si ruce vystřídá. Tímto způsobem provádím fenku parkurem. A vzhledem k tomu, že je velice rychlá, naučila jsem ji ještě povely right a left, které používám, když je přede mnou. Ale pokud jí stačím, používám vedení rukou.


Druhou metodu nazývám vedení přes ruku. Spočívá v tom, že když mám psa u pravé nohy, tak ho vedu levou rukou a u levé nohy pravou. Tento způsob vedení má několik nevýhod. Například, pokud na parkuru stojí dvě překážky vedle sebe, musí se psovod natočit a ukázat směr celým tělem, jinak pes zareaguje špatně. U vedení rukou psovodovi stačí vystrčit ruku více do strany, pes bez problémů identifikuje správnou překážku a psovod se již může soustředit na výměnu stran, která většinou následuje. Vedení přes ruku je pro psa velmi nekonkrétní a tím pádem chybuje. Ne vlastní vinou, ale vinou vedení, vinou psovoda. S tímto způsobem jsem se poprvé setkala v Německu a je pravda, že vypadá velmi pěkně a elegantně. Pravdou však zůstává, že vedení rukou je mnohem efektivnější.


Pokud náhodou patříte k vyznavačům druhé metody, v zájmu vás i vašeho psa si vyzkoušejte vedení rukou. Uvidíte, jak dobře bude pes reagovat a jak se zlepší vaše výsledky. Držíme vám packy a ať všechny starty dobře dopadnou.