Vánoční menu aneb dobroty pod stromeček | MUJPES.CZ

Přiznáme se, že výzva ke sběru vánočních receptů s uzávěrkou k 30.11. byla tak trochu zkouškou…. Ani ne tak pevných nervů v čase vánočním, jako ochoty podělit se s ostatními o své zkušenosti s pochutinami pro chlupaté přátele. Cukroví nepřeberného množství a druhů nám voní v kuchyni už od listopadu (nejdříve perníčky, aby do Štědrého dne změkly…), tak třeba peče také někdo něco speciálního pro pejsky(?)..napadlo nás.

A velmi mile nás překvapilo – že - pozor - peče!

S velmi podrobným popisem přípravy nám recept na dobrotu zaslala paní Jana Ježková ml. z Brandýse nad Labem, ch. stanice bearded kolií Glen Albyn Beardies. Recept si sama osobně dovezla z Velké Británie. Psí gurmáni: těšte se!:-)

Takže co je potřeba:
  • 1/2 kg kuřecích jater
  • 1 větší vejce
  • 1/2 čajové lžičky sušeného česneku nebo stroužek čerstvého česneku (pozor zkontrolujte údaje o složení na sáčku s kořením - někdy výrobci přidávají oxid siřičitý, který může způsobit alergii)
  • 1/2 lžičky majoránky nebo petrželky
  • 2 hrníčky polohrubé mouky (špaldové mouky nebo ovesných vloček)
Příprava:

Troubu předehřejte na 180°C. V kuchyňském robotu rozmixujte játra smíchaná s vajíčkem, česnekem a kořením. Poté postupně přidávejte mouku. Těsto musí být husté, ale tekuté, aby se dalo nalít na vymazaný plech. Pečte asi 30 minut. Nechte trochu vychladnout a nakrájejte na kostičky velikosti zhruba 0,5 x 1 cm (tlouštka by měla být cca 0,5 cm). Po úplném vychladnutí rozdělte do uzavíratelných sáčků na mražení (toto množství vyjde zhruba na 8 sáčků po dvou hrstech). Sáčky, které nejsou určené k okamžité spotřebě uchovávejte v mrazáku. Nespotřebované pamlsky dejte do ledničky a můžete je použít později, v ledničce vydrží asi týden.

A teď to přijde… Asi stejný recept, ale pozor - v mírně pozměněné podobě způsobené pravděpodobně ústním předáním z jedné psí domácnosti do druhé nám přišly tzv. „Játrovky“ od paní Zuzany Schneeweisová. Takže jak na to?

  • 1/2 kg jater
  • 1/2 kg ovesných vloček
  • 2 celá vejce
  • majoránka
  • česnek + ještě třeba strouhaný sýr, fantazii se meze nekladou

Paní Zuzana dá všechno mixéru, rozemele, nalije na plech (na kterém má pečící papír) a „šoupne to“ na cca 10 min. do 160°C vyhřáté trouby. Sama podotýká, že nezná pejska, kterému by tahle mňamka nechutnala.

A schází Vám lahodné sousto pro pejsky na vařené stravě?

Paní Dana Malíková z Brna vařenou rýži promíchá s konzervou tuňáka, zalije rybí polévkou a ozdobí směs čerstvým lososem. Nebo pro opravdové labužníky nabízí i další variantu: místo tuňáka dá tresčí játra. Jednou jim prý pan veterinář řekl, že kvůli jídlu by chtěl být u nich psem -:) Tak dobrou chuť!

Inspiroval Vás některý z receptů? To jsme rádi… Pěkné svátky!

P.S. hračku podle vlastního výběru zasíláme paní Ježkové – nejpovedenější recept z oblasti pečeně a paní Malíkové – jako poděkování za zpracování alespoň jednoho z celého zástupu sekce kuchařů a kuchtíků trávící čas přípravou vařených pokrmů.