Práce s klikrem | MUJPES.CZ

Co kdyby jste mohli při výcviku psa použít metodu, prostřednictvím které by jste psovi vysvětlili, co od něj chcete, jazykem, kterému pes porozumí a to velmi rychle?

Od doby, kdy se pes stal přítelem člověka, se lidé snaží přijít na účinné metody, jak psovi vysvětlit co nejpochopitelněji, co od něho očekáváme nebo co ho chceme naučit. Pes nemluví žádnou konkrétní řečí, ani česky, ani anglicky. Dokonce nemluví ani řečí, která by se třeba jen trochu podobala lidské. Jak je tedy možné, že se nám přesto daří se psy komunikovat tak, že nám rozumějí?

Jestli jste se někdy snažili naučit psa sedni, lehni, popros nebo podej pac, tak víte, že konvenční trénink je otázkou zkoušení, jaký trik konečně zabere. Pokoušíte se psa naučit požadovaný úkon pomocí odměny, slovem, rukama, manipulujete jeho tělo nebo packu a při troše štěstí se trénink někdy podaří, někdy ale také ne. Je to opravdu otázka štěstí a náhody nebo tvrdého výcviku založeného na potrestání psa.

Co kdyby jste měli k dispozici tréninkovou metodu, která by byla pro vašeho psa daleko srozumitelnější? A co kdyby tato metoda nakonec umožnila psovi, aby našel cestu ovlivnit jak vaše, tak své vlastní chování?

Určitě rádi uslyšíte, že taková metoda existuje. Jmenuje se „trénink clickerem“ a majitelé psů, od domácích mazlíčků až k profesionálním pracovním psům, tuto metodu používají k výcviku poslušnosti, záchranářské práci, agility nebo i jen k naučení zábavných kousků.

Historie klikru

Celý koncept používání klikru k tréninku zvířat začal již v roce 1940. Marion a Keller Brelandovi z USA asistovali známému psychologovi B. F. Skinnerovi ve 2. světové válce při tréninku holubů k navádění bomb. V roce 1943 založili Brelandovi svou vlastní firmu na trénování zvířat. Byla to první firma na světě, která trénovala zvířata na základě podmíněného reflexu. Po správném provedení úkonu následuje odměna jak slovní, tak pamlskem. Trénink probíhá absolutně bez jakéhokoliv násilí nebo trestání.

Brelandovi pracovali s více než 100 odrůdami zvířat, hlavně s delfíny a kosatkami, ale Keller Breland začal již tou dobou využívat „žabku“ (anglicky clicker) také k tréninku ovčáckých psů.

V roce 1950 byli Brelandovi najmuti do zábavního vodního parku Marineland v jižní Kalifornii k tréninku delfínů a kosatek. Do této doby byla v trenérské profesi uznávána jediná metoda výcviku, a to metoda spojená s trestáním. Když zvíře neprovedlo požadovaný úkon, bylo trenérem potrestáno. Delfíny a kosatky ale nebylo možné trestat ihned po nepodařené akci, jako jiná suchozemská zvířata, ke kterým je okamžitý přístup. Proto bylo nutné najít jiný způsob výcviku. Brelandovi přišli na to, že je možné zdárné provedení úkolu odměnit specifickým zvukem, po kterém okamžitě následuje odměna jídlem. Brelandovi začali používat píšťalku. Zvířata tímto způsobem rychle přišla na to, co se od nich očekává a vyžaduje.

O několik let později se trenérka delfínů Karen Pryor rozhodla tuto metodu aplikovat při výcviku psů. Píšťalku nahradila žabkou, dětskou hračkou, kterou již před lety Brelandovi použili při tréninku ovčáckých psů. Karen měla s tréninkem žabkou obrovské úspěchy. V roce 1985 nakladatelství Bantam vydalo její knížku o tréninkové metodě klikrem patřičně nazvanou „Nestřílejte po svém psovi: Nový přístup k učení a trénování.“ A díky této publikaci se popularita nové metody obrovskou rychlostí ujala a rozšířila po celém světě.

Trénování klikrem (Clicker Training)

- je nová, nenásilná tréninková a výcviková metoda, která funguje na základě přirozených reflexů a umožňuje prakticky jakémukoliv žákovi, zvířeti i jeho cvičiteli, prožít proces učení v nenásilné, zábavné a bezbolestné formě. U žáka podporuje přirozenou inteligenci a schopnost přemýšlet (často i u jeho učitele:-), když pro žáka připravuje jednotlivé lekce) a vytváří mezi oběma pevný a pozitivní vztah.

Koncept klikru je překvapivě jednoduchý. Ze začátku naučí psa slučovat zvuk klikru s odměnou (klasický trénink). Po tomto prvním kroku začnete používat klikr na oznámení psovi, že udělal správný úkon ((trénink založený na podmíněném reflexu().

První seznámení s klikrem v České republice proběhlo během odborného semináře pro výcvik psů na označování cadaveru, který se konal v roce 2002 v Lanžově. Pořádala jej Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje a přednášela paní Eva Čečilová. Eva žije od roku 1968 v Kalifornii, a alternativně v Praze. Od roku 1990 pracuje se psy každý den a během její kariéry byla zapojena ve všech kategoriích SAR - plošné vyhledání živé a cadaver, rozvaliny živé a cadaver, voda/cadaver.

Pro zájemce o podrobnější informace o této tréninkové metodě doporučujeme návštěvu následujících stránek: http://www.sweb.cz/klikr.