Pohybová soustava – obecně; psí aktivity

Dejte svému psovi možnost zábavy, je na to stavěný.

Pes je přirozeným lovcem, spojuje se v něm síla a odolnost. Silná kostra poskytuje dokonalou oporu svalstvu těla. Pevná lebka chrání sluchové a zrakové orgány a mozek. Záhyby čichové sliznice jsou připojeny k jemné kosti, která je umístěna uvnitř dutiny nosní. Na výběžky obratlů se připojují svaly. Protože pes nemá klíční kost, jsou lopatky (součást pletence ramenního) volné, zakotvené ve svalstvu; nepojí se k páteři, což dovoluje velkou pružnost při běhu. Dlouhá žebra a hrudní kost tvoří hrudní koš, ve kterém je umístěno srdce, plíce a játra. Ramenní a kyčelní klouby umožňují graciézní a přesný pohyb. Jednotlivé prvky kosterního systému spojují klouby, silné vazy (ligamenta), elastické šlachy a svaly.

Kost je živá tkáň, která potřebuje neustálou výživu. Ta je zprostředkována krevními cévami, které vstupují do Uložit a odejítkaždé kosti otvorem (foramen nutricius). Je-li krevní zásobení zničeno, kost odumírá. Ve věku štěněte kost roste v tzv. růstových (chrupavčitých) ploténkách, které jsou na koncích dlouhých kostí (epifýzy). Tyto chrupavčité destičky, hojně zásobené krví, jsou měkké a náchylné k poškození. Pokud se kost zlomí, její vazivový povrch vytvoří noví buňky, hojivou tkáň. Vzniká tzv. kalus, který přemostí trhlinu poškozené kosti. Jakmile se trhlina zacelí, přebuduje se vnitřní trámčina kosti.

Kosti jsou spojeny chrupavčitými klouby, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla a tlumí otřesy vznikající při běhu a skocích. Každý kloub je chráněn kloubním pouzdrem vyplněné kloubním mazem. Jiný typ spojení kostí, pevný a málo pohyblivý, je prostřednictvím vaziva. Brání krajním pohybům, které by mohly způsobit zranění jemných částí psího těla.

Tělo psa je stavěno pro vytrvalost a sílu; zdravý pes má hladký krok a pohyby přesně koordinované. Přední končetiny nesou přes 60 % jeho hmotnosti, zatímco svalnaté zadní končetiny zajišťují okamžité zrychlení pohybu a poté udržování rychlosti. Svaly jsou bohatě zásobeny krví přenášející kyslík a živiny; připojují se ke kostem elastickými šlachami.

Pes má tři typy svaloviny – hladké svalstvo (tvoří výstelku vnitřních orgánů), srdeční svalovinu a kosterní (žíhanou) svalovinu. Obecně je pouze svalovina kosterní ovladatelná vůlí. Achillova šlacha je nejsilnější šlachou psího těla. Svalstvo krku dovoluje otočení hlavy více než 220°.

Ačkoli se exteriérem oba druhy liší, je drobná kostra maltézského teriéra svou stavbou podobná kostře jeho vlčího předka; rozdíly jsou hlavně ve velikosti. Menší velikost se ve vývoji psů objevila přirozeně, ale později byl tento znak posílen umělými lidskými zákroky (plemenitbou). Miniaturizace proporčně zmenšila velikost každé kosti, od lebky přes žebra až ke dlouhým kostem končetin.

Pro mnoho psů je denním programem žraní, spaní, mazlení a půl hodiny venčení; je to však program poněkud nudný a rozhodně nerozvíjí psí schopnosti. Existuje široká nabídka činností, které vašeho psa zaujmou, a vy se při nich můžete setkat s lidmi s podobnými zájmy. Mnohým psům prospívá soutěžení, milují závody v poslušnosti, pracovní soutěže nebo agility. Tyto aktivity jsou náročné i pro vás, neboť zahrnují fyzický výkon a týmovou práci. Méně fyzicky namáhavé jsou výstavy psích plemen. Můžete na nich trávit svůj volná čas ve společnosti lidí se stejnými zájmy.

Kdyby si váš pes mohl vybrat, patrně by se chtěl těchto aktivit účastnit. Můžete se rozhodnout, zda chcete závodit v poslušnosti psů či dělat pracovní zkoušky, absolvovat závody pasteveckých psů či saňové závody, soutěž v agility nebo flyballe. Při těchto událostech se oceňují fyzické i psychické schopnosti psů. Připojíte-li se ke vhodnému klubu, dáte svému psovi příležitost k zábavě, přemýšlení, užívání smyslů, trénování reflexů a k dokázání jeho hbitosti a síly.

Podle článků od Bruce Fogle, zpracovala Jitka Hrdinová