V létě bývají problémem uši… | MUJPES.CZ

Každoročně v letním období zaznamenáváme zvýšený výskyt onemocnění uší. Na pejskovi počínající problémy poznáte tak, že třepe hlavou, nebo naklání hlavu na stranu, je citlivý na dotyk na uši, má zarudlý zevní zvukovod nebo cítíte nepříjemný zápach. Při prvních příznacích onemocnění uší doporučujeme navštívit veterinárního lékaře, který provede důkladné vyšetření zvířete a zvolí účinnou léčbu. Příčin onemocnění uší je celá řada – cizí tělesa (osiny), parazité, bakterie, kvasinky. Při chronických zánětech obou zevních zvukovodů u některých plemen je třeba zvážit možnost celkových alergických onemocnění.

Zánět zevního zvukovodu může postihnout jakékoli plemeno, i když častější je výskyt u kokršpanělů, pudlů nebo teriérů. Z parazitů je nejčastější ušní svrab. Při pozorné prohlídce zevního zvukovodu při tomto parazitárním onemocnění je vidět černý maz, který je připodobňován ke kávové sedlině. Samotní roztoči nejsou vidět pouhým okem, mikroskopický důkaz přítomnosti tohoto parazita v uších provádí veterinární lékař.

Prevence onemocnění uší spočívá v pravidelném a správném čištění. Pro prevenci onemocnění uší postačí tzv. samočisticí kapky, které šetrně rozpouští ušní maz. Rádi bychom varovali před domácími recepty a aplikací preparátů jiných, než těch, které mají preventivní charakter. Používání preparátu s obsahem antibiotika prodávaných pod pultem některých prodejen chovatelských potřeb může způsobit přechod zánětu do chronického stadia. Jeho řešení je poté problematické, zdlouhavé a někdy bezvýsledné. Nevhodná je také obyčejná nebo borová voda, která nemá odmašťující efekt.

Další prevencí onemocnění uší je zamezit natečení vody při koupání zvířat, pokud se tak stane, je třeba uši důkladně vysušit.

U dlouhosrstých plemen dbáme na pravidelnou úpravu srsti včetně vystříhání (nebo postupné vytrhávání) chlupů ze zevního zvukovodu. Po každé vycházce především u kokršpanělů prohlédneme zevní boltce a vyčešeme zbytky trav a osin ze srsti uší.