Pověry a předsudky o psech - zdraví psa

1. Fenky musí mít alespoň jednou v životě štěňata, jinak dostanou rakovinu mléčných žláz nebo zhoubný nádor dělohy.

Jelikož jsem z venkova, už domalička mi toto vštěpovali do hlavy. Důvod? Říkali to všichni, i rádoby veterinář v kravíně. Docela mě pak zaskočilo, když moje fenka po štěňatech, pár měsíců na to, dostala zánět dělohy. Jak to? Vždyť už štěňata měla! Vysvětlení je jednoduché, stačilo se zeptat veterináře. Zhoubný nádor dělohy se u fen vyskytuje dost zřídka, zatímco nádor mléčných žláz se u nich ve vyšším věku může objevit.

2. Kříženci jsou zdravější než čistokrevní psi

To je velmi rozšířený názor, i když není pravdivý. Sice u voříšků většinou nejsou dědičné nemoci, nicméně zkušenosti několika veterinářů mi potvrdili, že mají zrovna tak mnoho nebo tak málo zdravotních problémů jako čistokrevní jedinci.

3. Samci se musí dát kastrovat, jinak z nich budou rváči.

Mnozí samci se vůči jiným samcům projevují různými formami agresivního chování. Většinou to ale začne již v pubertě a pro mnohé majitele končí katatrofou. Ale myslíte že se to katrací vyřeší, co takhle behaviorální terapie, nebo třeba cvičák? Nedostatečná socializace?

4. Samci jsou kastrváni, feny sterilizovány.

Jednoduše: Kastrace = odstranění orgánů produkující pohlavní hormony (varlata, vaječníky). Sterilizace = přeřušení vodiče reprodukčníchbuněk (chámovody, vejcovody) - fena dále hárá a samec má stále zájem o fenky, v připadě kastrace u fenek se již neobjevuje hárání a u psů vetšinou mizí zájem o fenky.

5. Kastrovaní psi ztloustnou, zleniví a změní svou povahu.

Není to spíše majitelem? Už nemají takový zájem o fenky, najdou si místo toho jídlo, majitele. Navíc se vetšinou kastrují ve věku od 2 do 3 let a to je zrovna období, kdy se dostávají do klidnějšího stádia skoro všichni psi, až na psi, kteří zůstanou navždy hraví.

6. Psi se nesmí koupat ani mýt.

Mnozí majitelé mají pochyby o tom, jestli mohou svého psa koupat a mýt. Psí kůže není vhodná k tomu, abychom ji denně šamponovali aparfémovali, avšak na trhu jsou k dostání speciální přípravky pro psy, které jejich kůži optimálně vyhovují. Je-li to zapotřebí, můžete s těmito šamponi svého pejska klidně umýt, zvláště když se vyválel v něčem, co našemu nosu práve nevoní! Ale jestliže je váš pes prostě jen špinavý od písku nebo zablácený, můžete jej denně bez váhání osprchovat čistou vodou. Bohatě to stačí.

7. Když pes sáňkuje, má červy.

Tak to platí jen z poloviny. Může to být také tím, že má pes přecpané nebo dokonce zanícené anální žlázy. Nebo když sežerou hodně trávy (lamety), a ta pak zabraňuje správnémů vyprazdňování.

8. Když se o psa dobře staráte, nedostane blechy.

Necítíte se jako nepořádnící když má pejsek blechy? To ale nezáleží jak máte čisto doma, jako spíše na tom, s kolika zvířaty jste se na procházce potkali a v jakém stavu byli oni sami, nebo se belchy nacházejí v prostředí, kam chodíte na procházky.

:-), tak to je pro dnešek všechno, možná časem napíšu pokračování - výživa, výchova, chování. Možná vám některé věci přijdou samozřejmé, ale věřte mi, že spousta lidí se mně na tyto věci ptá a já nedokáži vycházet z překvapení.