Nácvik přivolání 1.část | MUJPES.CZ

Přivolání, nejdůležitější cvik v životě psa. Pokud nemáte "přivolání", nemáte nic. V několikadílném seriálu se budu snažit vysvětlit, jak psa naučit, aby na povel přišel k vám. Půjde o jednu metodu vyzkoušenou na cca 200 psů různých plemen asi s 90% úspěšností.

Předně je nutné si uvědomit, že výcvik probíhá na etapy. Každá etapa trvá cca 14 dní a je velice důležitá vaše důslednost. Metoda funguje jak na štěňata, tak i na starší psy. Opravdu nelze čekat, že psa, který na váš povel nereaguje, odvoláte po měsíci od srny či kočky (pokud ho zajímají). Naopak, odvolání od jiného psa je po uvedené době již celkem bezproblémové (u různých ras, jiná délka- nejdůležitější je důslednost). Nejméně se mi tato metoda osvědčila na dobrmany (jiní pinčové celkem bez problémů). 

Nejčastější chyby psovodů (při přivolání), kterých je nutné se vyvarovat:
-psovodi psy nic postupně neučí, myslí si, že povel "ke mně" má pro psa nějaký význam už od narození
-neustálé opakování povelu pro přivolání
-žádná odměna ani pochvala
-psovod volá psa pouze v případě nutnosti (chybí cvičné přivolávání) 
-pes je ihned po příchodu přivázán

Takže nyní již první fáze výcviku:
Návyk psa na odměnu 
Motto: pes za každou "blbost" dostane odměnu.

Pro začátek si vyhlédněte klidné místo, kde nebudete rušeni (ani lidmi ani psy). Rozhodněte, zda váš pes je v klidu přivolatelný, nebo jakmile ho pustíte z vodítka, tak už ho neuvidíte.

Pes když je v klidu (bez jiných psů), tak na povel reaguje a přijde:
Zatím nepotřebujete žádnou pomůcku.

Pes nereaguje nikdy:
Budete potřebovat cca 10 metrové vodítko (rozhodně nedoporučuji samonavíjecí). Vodítko pořídíte v obchodě asi za 150 korun, nebo si ho můžete vyrobit sami. Koupíte popruh v nějakých brašnářských potřebách nebo domácí dílně (asi 60,- Kč za 10 metrů) a karabinu (20-30,-Kč). Popruh protáhnete okem karabiny, uděláte suk a právě jste ušetřili asi 80,-Kč.

Psa pustíte na volno (popřípadě na dlouhém vodítku). Zavelíte povel "ke mně" (můžete použít i jiný ).

V případě, že pes přijde:
Ustupujte před ním tak, aby jste pamlsek měli v pravé ruce ve středu těle (někde mezi koleny), asi 5 kroků, vždy tak , aby jste psa měli vždy před sebou (zatáčet a obracet se ke psovi). Pamlsek pes může jemně ukusovat, ale zatím ho nedostane.

V případě, že pes nepřijde (zde se předpokládá, že ho máte na vodítku):
Pokud pes na povel nezareagoval, cukněte vodítkem (tak, aby si toho všiml) a začněte ustupovat. Jestliže pes zareaguje a jde směrem k vám, pokračujte jako v případě, že přijde (viz předchozí odstavec ). Pokud nezareaguje, tak jste málo trhli. Trhnutí budete možná muset několikrát zopakovat. Po trhnutí psa netáhněte. Vždy se snažte, aby vodítko bylo prověšené.

Pes přišel k vám a zatím nedostal pamlsek: V této chvíli psa chytněte za obojek a teprve teď mu dejte pamlsek a pořádně ho pochvalte a následně zase pusťte na volno.

V této fázi nejde o nic jiného než psa naučit (a to opakováním), že přijít k vám se mu vyloženě vyplatí. Dostane pamlsek a pochvalu a vy ho zase ihned pustíte. Takže nemá pocit ukončení nějaké jeho zábavy přivoláním. Někteří psi po předchozích zkušenostech s páníkem, nechtějí přijít blíže něž metr. V takovém případě psa nikdy nelovte (stejně ho nechytíte) a radši udělejte o pár kroků dozadu víc. U takového psa doporučuji dlouhé vodítko a psa po příchodu jemně přitáhnout a následně pochválit a odměnit pamlskem. 

Tento cvik opakujte v nepravidelném počtu (klidně i 10x) než psa definitivně uvážete a půjdete domů. Vyhněte se nucení psa předsedat před vás (je to naprosto zbytečné, učíte psa přivolání a ne předsedání). Neopakujte 50x povel "ke mně". Ideální by bylo psovi říct povel jen jednou a dále používat nějaké pomocné povely (pojď honéééém, tojedobřéééééééé) nebo nějakého lákadla. Odbíhání na opačnou stranu a tak. 

Nezapomeňte, že v této fázi šlo o to, aby se pes dozvěděl, že když uslyší zvuk "ke mně" (pro psa je to zvuk, slovní význam naprosto nechápe) a poběží co nejkratší cestou k pánečkovi a nebude od něho odbíhat, dostane pamlsek a pořádnou pochvalu a hned zase bude moci jít kam chce. Nic víc zatím necvičte, pokud víte, že nepřijde. Nikde jinde než v klidu ho nepouštějte. Noste s sebou dostatečné množství pamlsků, ať již pochutin nebo hraček (popis pamlsků najdete v článku Pomůcky pro výcvik psů I ). 

Schválně si spočítejte kolikrát jste dávali povel "ke mně". Když povel opakujete, dáváte psovi najevo, že na první povel nic plnit nemusí, když ho ještě uslyší 100x. Pamlsek zatím dávejte, i když pes zdánlivě nic neudělá dobře. Musí vědět, že ho od vás dostane, když přijde.

Tento nácvik opakujte alespoň jeden týden a to alespoň 10 cvičných přivolání s následným řádným odměněním denně.

Pokud vám něco není jasné, využijte možnosti komentáře. Můžete se na cokoli zeptat, případně všechno zkritizovat. Tuto možnost v psané knize (na papíře) nenajdete.